Rajaton

Rajaton (Limitless)

Suuret, ihmisyyden perusasioihin tarttuvat ideat ovat aina kiehtovia. Niitä tosin Hollywoodissa harvemmin käsitellään. On helpompaa tehdä elokuva Jennifer Anistonin hiuksista tai uusimmasta erikoistehostetekniikasta. Siksi Rajaton on tervetullut säännön poikkeus.

Pi-pi-pilleri

Kirjailija Eddie Morralla ( Bradley Cooper) menee huonosti. Hänellä on kirjasopimus, mutta tekstiä ei vaan synny. Tyttöystävä jätti, häätö uhkaa, päiväkännit on elämän ainoa kohokohta.

Morra tapaa kaupungilla sattumalta ex-lankonsa, joka on vähintään hämäräperäinen hahmo. Lanko esittelee uudenlaisen lääkkeen/huumeen, joka antaisi ihmisen aivokapasiteetin sataprosenttisesti käyttöömme.

Koska hävittävää ei ole, Morra ottaa pillerin. Kirja on valmis neljässä päivässä, siitä tulee fantastinen. Morra näkee kaiken selvemmin, ajattelee veitsenterävästi, muistaa kaiken koskaan kokemansa ja näkemänsä ja oppii mitä tahansa hetkessä. Hänestä tulee karismaattinen supliikkimies ja nerokas liikemies. Taivaskaan ei ole rajana.

Mutta ihmistä ei ole rakennettu toimimaan huipputasolla jatkuvasti. Siitä on maksettava kova hinta.

Lopussa ei-kiitos seisoo

Ajatus on kiehtova. Päähenkilöstä tulee lähes jumala, vähintään yli-ihminen. Morra on ihan tavallinen omaa etuaan ja onneaan ajatteleva ihminen. Siksi hän ei ryhdy taistelemaan rikollisuutta vastaan. Raha, valta ja rakkaus kiinnostavat enemmän.

Elokuva ei kuitenkaan luota itseensä tarpeeksi. Ihan kuin se haluaisi olla fiksu ja aikuismainen "entä jos?" -tarina, mutta ei sitten uskallakaan. Ehkä joku studiopomo on jossakin vaiheessa produktiota tarttunut käsikirjoitukseen ja antanut mahtikäskynsä: "Tarina tarvitsee roiston ja lisää actionia, älkää myöskään hämmentäkö katsojaa liian syvällisillä ajatuskuvioilla. Kansa kaipaa viihdettä."

Kiehtovuus kestää noin elokuvan puoliväliin. Sitten astutaan normijännärin puolelle roistoineen ja toimintakohtauksineen. Aivan lopussa vedetään happy end suoraan hihasta. Ilmeisesti siksi, että jonkun mielestä niin kuuluu elokuva päättää, koska sitä katsojat haluavat.

Eivät muuten halua. Katsojat haluavat, että loppuratkaisu on linjassa aiemmin nähdyn kanssa. Nyt jälkiruoka on aivan liian makea.

De Niro De Nirona

Robert De Niro esittää sivuroolissa mahtavaa ja pelottavaa liikemiestä, jonka bisneksissä miljardi on pikkuraha. Ei De Niro suuremmin näytellä viitsi, kuten ei yleensäkään 2000-luvulla. Mutta De Niro on aina De Niro, vähintään mainitsemisen arvoinen asia.

Rajaton toimii kuin ihmisen aivot: se käyttää vain murto-osan potentiaalistaan. Mutta se murto-osa on kuitenkin enemmän kuin jännärit yleensä meille tarjoavat. Siksi elokuva saa tähtiä noinkin paljon.

Ohjaus: Neil Burger. Pääosassa: Bradley Cooper. Tyylilaji: scifi-draamajännäri (K15).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Jukka Kuoppamäki, Virtuosi di Kuhmo ja muitakin vieraita Äänekosken syksyssä

Irina Björklundin tähdittämä suomalainen uutuussarja tarttuu terrorismiin – poliittinen trilleri Peacemaker ammentaa tosielämän kriiseistä

Tarvitaan huoneenmuotoinen lavastus ja naispäähenkilö – Näyttelijät laittavat mukisematta ämpärit päähän, kun ohjaaja Saara Turunen pyytää

Kulttuurityrkkyjä vietetään jälleen elokuun lopussa Jyväskylän Ainolassa – Tarjolla asuntoasiaa, nostalgiailtamat, Regina Linnanheimon tähdittämiä elokuvia ja perhepäivä

Harrastajateatterikesän esityksissä otettiin kantaa – Jyväskylän Huoneteatterin Skavabölen pojat sai eniten palkintoja

Kirja-arvio: Pelkoa Saarenmaan vierashuoneissa – Paula Havaste jatkaa nuoren avioparin uskottavaa selviytymistarinaa Stalinin ajan Virossa

Kirjailija Raija Oranen kertoo Mauno Koiviston jälkeen Risto Rytistä

Elokuvatähti Peter Fonda on kuollut – "Easy Rider kuvasi hippikulttuurin nousun, tuomitsi vallanpitäjät ja ylisti vapautta"

Asap Rocky nousi lavalle Tampereen Blockfestillä

Suomen viimeinen teloitettu nainen saa tarinansa julki Jyväskylän Harrastajateatterikesässä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.