Rajojen yli -näyttely pohtii, mikä saa ihmisen tuntemaan kuuluvansa tiettyyn paikkaan – 20 taiteilijan näkemyksiä galleria Ratamossa

Mikä saa ihmisen tuntemaan, että hän kuuluu tiettyyn ryhmään tai paikkaan? Galleria Ratamoon pystytetyssä Rajojen yli -näyttelyssä kuulumista käsitellään teksteillä, installaatioilla, veistoksilla, maalauksilla, valokuvilla sekä ääni- ja videoteoksilla.

Eri lähtöasetelmista Suomeen saapuneet 20 taiteilijaa osallistuivat reilu vuosi sitten kolmeen työpajaan, joissa kuulumista käsiteltiin niin ikään kolmesta eri vinkkelistä.

Elokuvatyöpajaan seitsemän muun taiteilijan kanssa osallistunut Suvi Mononen lähestyi aihetta omien kokemuksiensa kautta.

– Palasin takaisin Suomeen kolme vuotta sitten Brasiliasta, ja ensimmäinen tunteeni tänne palatessa oli, etten kuulu tänne. Keho oireili, eivätkä tutut paikat olleet enää niitä samoja tuttuja rakennuksia ja kaupunginosia, Mononen selventää.

Hän kertoo miettineensä sitä, mitä kuuluminen olisi siinä vaiheessa, jos riisuisimme kaikki itsestään selvät kuulumisen ankkurit ympäriltämme. Mihin kuuluisimme ilman kotikaupunkia, tai vakaita perhesiteitä?

Nämä teemat näkyvät Monosen videoteoksessa Kuusi henkäystä kotiin, sekä maalauksissa Kokeita heijastuksilla.

Moldovassa vuonna 1981 syntynyt kuvataiteilija ja taidegraafikko Iana Vulpe on asunut Jyväskylässä vuodesta 2004. Inspiraatio viiteen maalaukseen syntyi viime kevättalven taidetyöpajan keskusteluista, sekä kirjoista saadusta tietoperustasta.

– Esillä olevien teosten aiheena on tervehtiminen, joka on mielestäni ensiaskel kohti oikeaa kuulumisen tunnetta, taiteilija kiteyttää.

Neljä ensimmäistä teosta, Punainen sydän, Punainen taivas, Punainen tyyny ja Punainen pää, ovat tyyliensä ja nimiensä puolesta yhteneviä. Viides teos Pushchin on pariton. Vulpen mukaan vuorovaikutuksen luonnetta kuvaavat eläimet yhdistävät teokset sarjaksi.

– Olen kuvannut lapsien, nuorten aikuisten ja ikääntyneiden tervehtimistä ikätovereidensa kesken. Viimeisessä teoksessa olen yrittänyt tervehtiä syyrialaista pakolaista.

Kolmas työpaja käsitteli sanoja ja kirjoittamista. Vuoden päivät sitten Suomeen saapunut brasilialainen Luciana Mariano bongasi työpajan ilmoituksen supermarketin aulassa. Kuulumisen kysymys oli silloin isossa osassa hänen elämäänsä.

– Työpaja osui mainioon saumaan, sillä siitä metatasolla keskustellessa aloin kuulua porukkaan kuin itsestään, Mariano kertoo iloisesti.

Taide oli ollut osa naisen elämää lapsuudesta lähtien, mutta vasta 40-vuotiaana hän antoi taiteelle oikean mahdollisuuden.

– Maalaukseni ovat kallellaan naivismiin, mutta niissä on seassa syvempiä tajunnan tasoja. Täällä esillä oleva Kuulumisen värit on visuaalinen lämmin peitto, joka kuvastaa kuulumisen tunnetta opittujen sanojen ja tunteiden kautta.

Maalauksen lisäksi Marianon esillä olevia teoksia ovat poliittinen videoteos Lula vapaaksi sekä veistos Kuulumisen tunne.

Rajojen yli / Crossing Borders -näyttely galleria Ratamossa 7.2.–3.3. Vapaa pääsy.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .