Rakastettu näyttelijä Lasse Pöysti on kuollut

Näyttelijä ja professori Lasse Pöysti on kuollut. Hän kuoli rauhallisesti viime yönä 92-vuotiaana, kertovat omaiset. Perhe ei halua antaa asiasta muita lausuntoja.

Pöysti teki yli 70 vuotta kestäneen uran teatterissa, elokuvissa ja televisiossa. Hän lopetti näyttelemisen 85-vuotiaana Helsingin kaupunginteatterin Metsä-näytelmän jälkeen.

Pöysti nousi koko kansan tietoisuuteen jo teinipoikana, kun hän näytteli Suomisen perheen Ollia viidessä elokuvassa vuosina 1941–1959. Sen jälkeen hän esiintyi kymmenissä elokuvissa, sai lukuisia Jussi-patsaita, johti merkittäviä teattereita, kuten Tukholman Dramatenia, ja kirjoitti muistelmat.

Hän myös ohjasi kahdeksan elokuvaa, mutta itse hän sanoi näyttelemisen olleen hänen kutsumusammattinsa.

– Minulle oli lapsesta asti selvää, että haluan ensisijaisesti näyttelijäksi. Ammattiini en ole hetkeksikään väsynyt, Pöysti sanoi STT:n haastattelussa.

– Huomasin, että olin huono ohjaaja. Pyrin saamaan näyttelijät tekemään roolit sillä lailla kuin minä ne tekisin, ja se on väärin.

Pöysti nimesi tärkeimmiksi töikseen teatterissa Ralf Långbackan vuonna 1987 ohjaaman Galilein elämän ja televisiossa Matti Ijäksen ohjaaman Pala valkoista marmoria -elokuvan.

Moni muistaa hänet myös legendaarisena Pikku Kakkosen iltasatujen lukijana.

Pöysti oli suunnitellut kuolevansa tasan 70-vuotiaana, kuten kuolivat hänen molemmat vanhempansa ja myös isoisänsä. Kriittinen syntymäpäivä kuluikin sairaalassa, sillä Pöystille tehtiin tuolloin ohitusleikkaus.

Loppuun asti ystävät

Pöysti oli syntynyt Sortavalassa 24. tammikuuta 1927. Perhe muutti Helsinkiin talvisodan jälkeen. Ura urkeni nopeasti Suomisen Olli -elokuvien siivittämänä. Jo 15-vuotiaana Pöysti näytteli Svenska Teaternissa näytelmässä Nog lever farfar. Poika osasi ruotsia, sillä äiti oli suomenruotsalainen.

Rakkaus suomenruotsalaisiin säilyi aina näyttelijän sydämessä, ja ranskalaisista hän löysi samaa henkevyyttä. Pöystillä oli asunto myös Pariisissa.

Pöystin yli kolmekymmentä vuotta kestänyt liitto näyttelijä Birgitta Ulfssoninkanssa päättyi eroon 1984, mutta pari pysyi hyvinä ystävinä loppuun asti. Ulfsson kuoli lokakuussa 2017.

Lasse Pöysti

Karjalaispoika valloitti näyttämöitä ja viihtyi Pariisissa

Lasse Pöysti syntyi 24. tammikuuta 1927 Sortavalassa, mistä perhe lähti evakkoon Hämeenlinnaan ja muutti talvisodan jälkeen Helsinkiin.

Nousi lapsitähdeksi Suomisen Ollina viidessä elokuvassa 1941–59.

Karjalaispoika oppi ruotsin kielen äidiltään ja debytoi Svenska Teaternissa 15-vuotiaana.

Näyttämöllä 1944–1974 Kansallisteatterissa, Intiimiteatterissa ja Lilla Teaternissa.

Teatterinjohtaja Lilla Teaternissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja Tukholman Dramatenissa.

Näytteli yli 50 elokuvassa, ohjannut useita filmejä.

Kirjoitti 1990-luvulla neliosaiset muistelmat. Kirjoitti myös iltasatuja ja suomensi näytelmiä.

Sai useita Jussi-patsaita, kaksi kertaa elokuvataiteen valtionpalkinnon ja Suomi-palkinnon. Professorin arvonimi 1994.

Omisti asunnon Pariisissa, minne palasi ilmoitettuaan lopettavansa näyttelemisen vuonna 2012, jolloin hän oli 85-vuotias.

Lähde: Kansallisbiografia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Koko kansa muistaa Suomisen Ollin – Katso kuvasarja Lasse Pöystin elämän varrelta