Ranskalaista häähumua

Philippe de Chauveronin ohjauksessa Ranskalaista häähumua tarkastellaan nykypäivän Ranskaa tilanteessa, jossa monikulttuuriset avioliitot yleistyvät ja synnyttävät monenlaisia ennakkoluuloja. Elokuva on ollut valtava menestys kotimaassaan.

Tarina alkaa Loire-joen laaksoon sijoittuvasta Chinonin historiallisesta pikkukaupungista, jossa varakkaan Verneuil’n perheen tyttäret Isabelle (Frédérique Bel), Odile (Julia Piaton) ja Ségolène (Emilie Caen) menevät kukin naimisiin vuorollaan. Sulhasista Rachid (Medi Sadoun) on arabi, David (Ary Abittan) juutalainen ja Chou (Frédéric Chau) kiinalainen.

Perheen äidillä Mariella (Chantal Lauby) ja isällä Claudella (Christian Claver) on paljon mietittävää jo pelkästään perhejuhlien suunnittelussa, kun sulhasten eri kulttuurit ja tavat pyritään mahdollisimman tasapuolisesti ottamaan huomioon.

Multietniset perheet kasvavat syntyvien pienokaisten myötä, ja samanaikaisesti Marie ja Claude pohtivat, kenen kanssa perheen neljäs tytär Laure (Elodie Fontan) mahtaa astua avioon. Heidän toiveenaan on katolinen puoliso.

Elokuva elää ja hengittää tilanteiden ehdoilla. Painopiste on nautittavassa tilannekomiikassa.

Asioita ja ilmiöitä kommentoidaan välittömästi varsin suorasukaisen farssin tyyliin. Yllätykset seuraavat toisiaan.

Etualalla ovat henkilöiden tavat, luonteenpiirteet ja keskinäiset suhteet. Elokuvassa on intensiivistä paneutumista avainhetkiin, mutta olettamuksia ja stereotypioita käsitellään väliin yksioikoisesti.

Chauveronin yhdessä Guy Laurentin kanssa käsikirjoittamat näkymät ovat tahallisen kärjistettyjä ja voimakkaan dialogipainotteisia. Henkilöhahmojen luonnehdinnoissa on toivomisen varaa. Erityisesti perheen tyttäret jäävät melko kasvottomiksi.

Henkilögallerian laajuus jo sinänsä aiheuttaa sen, ettei kaikkia hahmoja kyetä huomioimaan riittävästi. Suuresta koomisesta ilotulituksesta ei tarvitse puhua, vaan pikemminkin hallitusta ja tarkasta eleiden ja ilmeiden läsnäolosta.

Ranskalaista häähumua sisältää aitoa välittämisen tuntua. Sen rakenne pohjautuu ideaan suvaitsevaisuudesta todellisen ymmärtämisen takeena.

Näyttelijät ovat hyvässä vedossa. Erityisesti Chantal Lauby ja Claude Claver vakuuttavat ja takaavat viihdyttäviä tuokioita.

Ohjaus: Philippe de Chauveron. Rooleissa: Chantal Lauby, Christian Claver. Tyylilaji: komedia. K7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.