Rasvainen tiistai

Aloitus on vaikuttava: kaksi coolia veristä nuorta miestä autossa. Sitten näemme, mitä heille on tapahtunut. Hieman alle puolituntinen lyhytelokuva Rasvainen tiistai ei säästele verta ja väkivaltaa.

Toimintajännäri-tyylilajin perinteet, nykyisyys ja muotovaatimukset ovat ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Rauli Ylitalolla täydellisesti hallussa. Mieleen tulee brittiläisen Guy Ritchien varhaistuotanto, hieman Tarantinonkin.

Rikostarinan tapahtumapaikkaa ei mainita, mutta kekseliään alkutekstijakson Kuokkalan sillasta ei voi erehtyä. Elokuva välttelee ilmeisen tietoisesti tunnettuja jyväskyläläisiä maamerkkejä ja pysyy maisemallisesti kaupungin ”pimeällä puolella”. Se sopii mainiosti tarinaan, jossa on pelkästään roistoja.

Rasvaisen tiistain vahvinta aluetta ovat moderni visuaalinen tyyli, toimintakohtaukset ja rankka asenne. Amatöörivoimin on tehty monessa mielessä ammattitason työtä. Itse asiassa tyylillisesti vanhentunut täyspitkä kotimainen elokuva voisi ottaa mallia Rasvaisen tiistain energiasta ja rohkeasta kuvallisesta ilmaisusta.

On elokuvassa yksi nimekäs ammattilainenkin, näyttelijä Ilkka Koivula. Hän esittää sivuroolissa kaupungin kovinta ja mahtavinta rikollispomoa.

Ongelmat ovat siellä, missä ammattilaiselokuvissakin, käsikirjoituksessa. Jatkuva kertojaäänen käyttäminen on laiskan käsikirjoittajan työkalu. Onneksi kertojan jutut sentään ovat kyynisellä tavalla hauskoja.

Rasvainen tiistai on nähtävissä tänään lauantaina vanhalla rautatieasemalla sijaitsevassa Musta Kynnys -baarissa kolme kertaa: klo 16, 17 ja 18. Tapahtuma on avoin ja ilmainen 18 vuotta täyttäneille.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Rauli Ylitalo. Päärooleissa: Juha Valkama, Petteri Olkinuora, Jaakko Junttila, Tuomas Koskela. Tyylilaji: toimintajännäri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.