Rax Rinnekangas - Kertomus ainoasta rakkaudesta

KIRJAT

Rax Rinnekangas

Kertomus ainoasta rakkaudesta

Lurra Editions 2010. 407 s.

Meillä ei juurikaan ole kirjoitettu romaaneja, jossa sisäistä kokemusta ja henkilökohtaista elämystä tarkasteltaisiin itsenäisenä ilmiönä. Toisin sanoen elämysmaailman kuvaus olisi romaanissa ensisijaista, psykologinen selitys vasta toisijaista.

Taiteen moniottelijan Rax Rinnekankaan (s.1954) kaksi temaattisesti toisiaan täydentävää pienoisromaania edustavat tällaista sisäisen kuuntelun tyylilajia. Saksankielisellä alueella tämän tyylilajin eittämätön mestari on itävaltalainen Peter Handke, "puhtaan kokemisen hetken" kuvaaja.

Rinnekankaan kaksi romaania muodostavat moraalisen kehitystarinan uskonnollisen yhteisön varjossa eläneen Lauri-nimisen pohjoispohjalaisen pojan ja nuorukaisen elämästä 1970-luvulla. Laurin seksuaalinen herääminen ja syyllisyydentunto kietoutuvat kokonaisvaltaisena elämänhistoriana toisiinsa.

Ihmisen identiteetin taustalla on usein torjuttuja katastrofeja, kuten vaikkapa perheen mykkyyttä, ilottomuutta, sanattomuutta. Lapsen näkökulmasta nämä herättävät selittämättömiä syyllisyydentuntoja, riittämättömyyttä ja epävarmuutta.

Kertomus ainoasta rakkaudesta on kirjoitettu minimalistiselle taidokkuudella ja ilmavalla otteella, vaikka teemojen puolesta liikutaankin aika raskaassa materiaalissa. Joka tapauksessa Rinnekankaan kaksi romaania tuovat uutta ja tuoretta sävellajia suomalaisen kirjallisuuden lapsuuden ja nuoruuden intiimiin kuvaukseen.

Hannu Waarala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.