Reijo Ikonen & Lasse Riutamaa - Tenorissimo

REIJO IKONEN & LASSE RIUTAMAA
Tenorissimo
Aikamedia
Italialaistyyppinen tenorisointi, -ääntämys ja -fraseeraus luontuvat Riutamaalta ja Ikoselta. Levyn italian- ja latinankielisiä Panis Angelicus, O sole mio ja Pie Jesu -osuuksia kuuntelee sujuvasti. Kun sama ihanne ääntiösointia myöten ulottuu suomen- ja englanninkielisiin tulkintoihin, paatos ja ylimakeus vaanivat. Sisäistynyt ote auttaa, todistaa Oi muistatko vielä sen virren herkkä aloitus.

Mikko Helenius hallitsee tyylejä kirkkomusiikista ja eri kulttuureista tangoon ja gospeliin. Musiikin antamin impulssein ne yhdistyvät sovituksissa. Tyylivaihtelu levyllä kavahduttaa ensin sekavuudella, mutta kummasti mukaan sulautuu myös Matti Pesosen uruilla taituroima koko Finlandia ja tietenkin tenorein toteutettu hymniosa.

Aitojen jousten sointimatot kaikuineen hupenevat taustoissa paikoin kuin koneesta kaivetuiksi. Aino-Maija Riutamaa de Matan mehevät sellosoolot ja Ulla-Stina Uusitalo-Ikosen jaloa väriä luova harppu välittyvät aitoina. Mikko Heleniuksen rupatteleva harmonikka on raikas tuulahdus muun muassa täyteläisellä avausraidalla Moni unelmoi ja improvisovan tunnelmallisessa taustassa Mua siipeis suojaan kätke.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.