Reunalla pitää otteessaan melkein loppuun saakka

Reunalla

xxxpp

Vaikka elokuva on paljon muutakin kuin juoni, on ilahduttavaa välillä nähdä elokuvia, joissa edetään selkeästi juoni edellä. Reunalla (Man on a Ledge) on sujuva ja viihdyttävä perusjännäri, jossa on harvinaisen kiinnostava ja hyvin kerrottu juoni – enimmäkseen.

Nick Cassidy (Sam Worthington) ottaa huoneen newyorkilaisen hotellin 21. kerroksesta, syö hyvän aterian, avaa huoneen ikkunan ja laskeutuu ulkoseinällä olevalle kapealle reunalle. Pian saamme tietää, että Nick on entinen poliisi ja juuri nyt karkumatkalla oleva vanki. Nick vannoo syyttömyyttään ja uhkaa hypätä kuolemaansa. Poliisi saapuu nopeasti paikalle kuten myös Nickin vaatimuksesta hyppääjiin erikoistunut poliisipsykologi (Elizabeth Banks).

Juonesta on parempi olla kertomatta tämän enempää. Sen verran voin vihjata, että kyse ei ole loppujen lopuksi siitä, hyppääkö Nick asfalttiin vai eikö hyppää. Juonikuviot ovat paljon monimutkaisempia.

Reunalla kiehtoo ja tempaa mukaansa noin 80 prosenttia kestostaan. Ne loput 20 prosenttia ovat ikävä kyllä juuri pahimmassa mahdollisessa paikassa, lopussa. Niiden aikana menetetään yksi tähti. Loppuratkaisu vedetään aivan liian siistiin pakettiin helpoimman kautta. Fiksusti rakennettu trilleri menettää äkkiä järkensä, jotta päästäisiin täydelliseen happy endiin.

Reunalla ei keksi mitään uudelleen, mutta se on elokuvantekemisen ammattilaisten työnäyte, joka ei pääsääntöisesti pidä katsojaa idioottina. Okei, ehkä Nickin suunnitelma on vähän liiankin ovela, jotta se voisi toimia tosielämässä. Tällaisilla pohdinnoilla tosin vain menettää miellyttävän elokuvakokemuksen.

Reunalla on sataminuuttinen jämäkkä paketti, jossa ei ole mitään turhaa. Ei sivujuonia, ei turhia henkilöhahmoja, ei jaarittelua. Esikoisohjaaja Asger Lethistä kuullaan vielä. Hän ei kuitenkaan saa pidettyä pakettia kasassa silloin, kun käsikirjoitus pettää. Siihen eivät tosin pystyisi hänen kokeneemmat kollegansakaan.

Reunalla on kunnioitettava saavutus, joka jää silti harmittamaan. Elokuva olisi voinut olla viimeisen vartin huolellisella höyläämisellä todella suuri positiivinen yllätys. Reunalla on erinomainen esimerkki siitä, mikä Hollywoodissa on hyvää ja mikä siellä on pielessä.

Marko Ahonen

Ohjaus: Asger Leth. Päärooleissa: Sam Worthington, Elizabeth Banks, Jamie Bell, Ed Harris. Tyylilaji: jännäri. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.