Riittääkö elämä sittenkin?

Teatteri

Musiikkiteatteri Kaipaus

Hölmön paratiisi

Jyväskylän ammattioppiston Mediapajassa 8.2.2012.

Vaikka Hölmön paratiisi perustuukin juutalaiseen kansansatuun, se ei ole lastennäytelmä, vaan filosofinen, paikoitellen runollinenkin esitys, joka käsittelee suuria teemoja – unelmat, elämän mielekkyys, rakkaus.

Unelmien saavuttumisen kamaluus on aiheena sytyttänyt ainakin esittäjät, sillä heidän ilmaisussaan on palavuutta, vaikuttamisen halua ja pyrkyä sanoa sanottavansa suoraan, uskottavasti.

Jorma Niemisen ohjaus sallii esittäjille ylivedetyt rooliminät. Haastetta siis riittää. Rooleissa täyteen mittaan kasvaminen vaatisi vielä nähtyä rohkeampaa heittäytymistä, muuten esimerkiksi fyysinen ilmaisu on vaarassa jäädä epämääräiseksi liikehdinnäksi, joka ei motivoidu sisäisestä tunteesta ja tarkoitteesta käsin.

Joonas Vesalainen unelmaansa tavoittelevana poikana on jo varsin näyttävästi läsnä hahmossaan. Kasvot puhuvat ja äänenkäytössäkin on tunnetiloja ilmentäviä sävyjä mukavasti. Myös laulullisesti tässä miehessä on ytyä. Laura Falck tekee haastavan roolinsa tohtorina ilmaisullisesti vaikeimman kautta, mutta vie kuin viekin työn sinnikkäästi läpi.

Esitys ei ole helpoin mahdollinen katsottava, mutta linjakkaasti etenevien kohtausten edetessä surrealistinen vaikutelma lakkaa hämmentämästä. Salista poistuessa elämä näyttäytyy selvästi erilaisena kuin sisään mennessä. Ja sehän on hyvän esityksen merkki se.

Haasteita Kaipaus ei ole pelännyt musiikinkaan suhteen. Porukka on itse sävelten ja sanoitusten takana. Hienoa! Moniäänistä laulua kuulee harvoin, melodisestikaan laulut eivät ole mitään ralleja vaan osa kokonaisuutta, lyriikaltaankin ansioituneita. Äänentoiston voimakkuutta kannattaa säätää: tärykalvojen venyttäminen ei lisää vaikuttavuutta, päinvastoin.

Jorma Pollari

Käsikirjoitus Antti Lattu. Ohjaus ja dramatisointi Jorma Nieminen. Valot ja äänet Kalle Saarelma. Rooleissa: Joonas Vesalainen, Iida Pekkarinen, Melik Turunen, Iina Penttilä, Laura Falck, Miia Almgren, Riku Mäkelä. Orkesteri: Timo Järvensivu, Pekka Löhönen, Essi Nieminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.