Riitta Uusitalo: Enimmäkseen Single Huoltokirja 2014. 80 s.

Seminaarin käynyt opettajatar, filosofian maisteri Tipu Laitinen on täällä taas, päätä pahkaa ihastusten ja pettymysten ketjureaktiossa – ja edelleen singlenä.

Tipu, jyväskyläläisen kuvataiteilijan Riitta Uusitalon piirroshahmo 1980-luvulta, teki paluun pari vuotta sitten, ja vastikään Tipu-albumi Enimmäkseen Single julkaistiin myös kovakantisena versiona.

Esipuheessa kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja avaa Tipu Laitisen luontoa ja Uusitalon sarjakuvan laatua. Halmetoja näkee Tipun moniulotteisena hahmona, naiivina ja herkkäuskoisena salamarakastujana, samaan aikana uhrina ja sankarillisena selviytyjänä. Luonnehdinnan allekirjoittaa mieluusti.

Tipu on tosiaan romanttinen harhailija, elämänsä kokija ja samalla sivullinen. Jonkinlainen kohtalon voima ajaa Tipun pariutumaan liukuhihnalla eriskummallisen miesgallerian kanssa, kun nainen lähtee ”kirjastopölystä alkuperäiskansojen pariin”.

Rakkauden tragikomiikka yltyy absurdiin mittaan: Tipu kokeilee onneaan rämeillä viihtyvän mystisen metsätyömiehen kanssa, päätyy mulkosilmäisen joulupukin matkaan, tulee ”raskaaksi” Kauniiden ja rohkeiden Ridgelle, ihastuu vesijuoksevaan patologiin ja niin edelleen. Herkkupala on varsinkin itseriittoisesti rintaansa röyhistelevä, leukava ja tihrusilmäinen Ridge.

Tipun sydän sykkii vähän kaikkialle, ja siksi parodiset mieskuvat näyttäytyvät enemmän tapettina. Tipu rakastaa rakastaa: se on elämän pohjavire, joka naista vie eteenpäin.

Naivistinen piirrostyyli on tunnistettavasti Uusitalon käsialaa, ja tuttuun tapaansa taiteilija käyttää viljalti populaarikulttuurin viitteitä niin televisiosta ja sarjakuvista kuin musiikista ja kirjallisuudesta. Varsinkin episoditarinassa Illallinen Johanna Vuoksenmaan tapaan riittää bongailtavaa.

Sarjakuvan näennäisen kepeyden takaa löytyy vakavia sävyjä: yksinäinen ymmärtää kaipuun toisen ihmisen luo, ihastunut tuntee korventavan poltteen rinnassa, avioliittoutunut tajuaa rakkauden ihanteen ja toden välisen ristiriidan, pettynyt tietää parisuhteen kommunikaation mahdottomuuden.

Toivottavasti Tipu Laitinen löytää vielä paikkansa tästä maailmasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.