Risto Räppääjä ja Sevillan saituri

3/5 tähteä

Olen vilpittömästi onnellinen ohjaaja Timo Koivusalon puolesta. Yli kaksikymmentä vuotta ensimmäisen Pekko-ohjauksensa jälkeen, tehtyään toinen toistaan tahmeampia ja ontompia historiallisia draamoja, hän on viimein löytänyt kutsumuksensa.

Viimevuotinen Risto Räppääjä ja liukas Lennart kärsi vielä liiasta yrittämisestä ja sortui siksi turhaan kohkaamiseen. Sevillan saituri sitä vastoin esittelee itsevarman ja työstään nauttivan ohjaajan, joka tekee rentoa ja vapautunutta jälkeä.

Risto Räppääjälle (Samuel Shipway) koittavat jännittävät ajat. Hän saa tietää olevansa etäisen sukulaisensa, Sevillassa asuvan oopperalaulajan perijä. Esko Roineen arvovaltaisesti esittämän kitupiikin tullessa Suomeen alkavat Rauha (Minttu Mustakallio) ja Elvi Räppääjä (Riitta Havukainen) puunata pojasta arvolleen sopivaa.

Ongelmia kuitenkin tuottaa saiturin miespalvelija (Tom Lindholm), jolla ei ulkomuodon epäsiisteydestä päätellen ole myöskään hallussaan puhtaita aineksia sisältävää jauhopussia.

Siitä seuraa monta kommellusepisodia, joita voi kaikkia luonnehtia samoilla adjektiiveilla: sujuva, veikeä, harmiton, lasten odotuksiin etevästi mitoitettu. Ehkä uutuus ei suomalaisen lastenelokuvan kaikkein kirkkainta kärkeä ole. Viihtyvyys on yhtä kaikki taattu.

Ohjaus: Timo Koivusalo. Käsikirjoitus: Sinikka ja Tiina Nopola, Rooleissa: Samuel Shipway, Sanni Paatso, Minttu Mustakallio, Esko Roine. S.

Uusimmat

Kulttuuri

Elokuva-arvio: Kriitikon sydäntä särkee: jatko-osa ei yllä kulttielokuvaksi nousseen Iron Skyn tasolle

"Että katsoja poistuu salista kosketettuna, sellainen naiivi unelma mulla on", sanoo Jarno Kuosa – hänen ohjaamansa Sydänmaa on kaupunginteatterin kevään päätuotanto

Taiteen ja tieteen tukija Keski-Suomen kulttuurirahasto tukee ensimmäistä kertaa pelialaa sekä taidetta hoitolaitoksiin – apurahoja jaetaan tänä vuonna 620 000 euroa

Suomalainen suursarja esittää ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä – pääosissa Pohjoismaiden suurimpia tähtiä

Taidekeskus Salmela juhlii kesällä 30-vuotisuuttaan – mukana muun muassa Rafael Wardi, Samuli Alonen ja Juhani Saksa

Jyrockin esiintyjistä yli puolet naisia – indiemusiikin festivaalia vietetään Ilokivessä

Suru ja taikuus pokkasivat Suomen Nuorisokirjailijoiden palkinnot

Teatteriarvio: Jyväskylän Nykyteatteriyhdistyksen robottinäytelmän nostattamat ajatukset ovat polttavia ja perustavanlaatuisia, eikä niitä voi kytkeä pois päältä

Jyväskylän kaupunginteatteri esittelee kevätkauttaan yleisötapahtumassa tiistaina

Jaakko Kuusisto sävelsi Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-voittaja-romaanista oopperan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.