Ritva Oksanen – Hetkinen, Herra

Jyväskyläläistaustainen näyttelijä, lausuja ja laulaja Ritva Oksanen on karismaattinen esiintyjä, joka keskiviikko-iltana houkutteli Petäjäveden vanhan kirkon täpötäyteen yleisöä. Kyseessä oli kirkon kesäkonserttisarjan kolmas tilaisuus tänä kesänä.

Illan alussa taiteilija kertoi, että Hetkinen, Herra -runo- ja lauluhetki on esinäytös myöhemmin tulossa olevalle kokonaisuudelle. Ensimmäinen tämän niminen esitys oli Jyväskylän kaupunginkirkossa 25 vuotta sitten.

Hetkinen, Herra -runokokoelma (Just a Moment, Lord) on englantilaisen kirjailijan ja Pelastusarmeijan upseerin Flora Larssonin teos, josta kuultiin kolme runoa.

Jos Oksasen hieman hajanaiselta vaikuttavalle esityskokonaisuudelle koettaisi löytää jonkun teemaan, niin se ehkä olisi juuri Larssonin runossa Rohkeus elää: ”Suo minun hymyillä silloinkin kun sydän vapisee.”

Larssonin lisäksi kuultiin esimerkiksi Rainer Maria Rilken, Martti Linqvistin, Nazim Hikmetin ja Aino Suholan tekstejä. Varsinkin Suholan Särjetään lain nimessä valloitti kuulijat.

Lausujana Oksanen ei petä odotuksia. Hänen tumma ja kaunis äänensä sekä erinomainen artikulointinsa, joihin liittyy tekstin tarkka analyysi, varmistavat viestin perille menon.

Olisinkin kaivannut ohjelmaan enemmän runoja ja vähemmän lauluja. Johtuiko puukirkon mahtavasta akustiikasta, mutta jotkut lauluista kaikuivat liian kovina. Tuolloin runon luoma herkkä tunnelma särkyi.

Parhaiten Oksanen onnistui Petri Laaksosen säveltämässä ja Anna-Mari Kaskisen sanoittamassa laulussa Usvaiseen harsoonsa verhoutuu maa.

Noin tunnin kestäneen esityksen aikana Oksanen viihdytti Leena Giers-Koljosen säestämänä monien tunnettujen lauluntekijöiden, kuten Jukka Kuoppamäen, Juha Vainion, Bob Dylanin ja Gilbert Bécaudin lauluilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.