Robert Schumann – Sonaatit viululle ja pianolle (Violin sonatas) Christian Tetzlaff & Lars Vogt

Romanttisen ajan säveltäjän, saksalaisen Robert Schumannin (1810 –1856) musiikki kirpoaa viuluvirtuoosi Christian Tetzlaffin käsistä voimallisina kiihkeinä juoksutuksina. Viimeisimpinä vuosinaan Schumann sävelsi puhuttelevat sonaatit, joista esiin tulevat mielialan vaihtuvuudet ja tunteikkaan sävellystyön palo. Viulisti Tetzlaff kehittää pianisti Lars Vogtin kanssa niihin kuuluvan intensiteetin. Tetzlaff (s.1966) on sukupolvensa merkittävimpiä viulutaiteilijoita. Samoin Lars Vogt (s. 1970) nimetään huippupianistien joukkoon.

Heidän yhteistyönsä toimii erittäin liikehtivin ottein: keveys ja voimallisuus ovat sopusoinnussa ja kaksikon käsittelyssä musiikki etenee mahtipontisin nyanssein. Sävellyksissä viulun ja pianon vuoropuhelu on vaikuttava.

Viululle tyypillinen vuolas itku huokuu musiikin kautta. Mielenmyllerrys intohimoisin kääntein elää vahvana, Sonaatti No. 2, d-duuri on siitä hyvä osoitus. Sävelet hyppelehtivät esille ja ne eivät jää takakireästi viulun kielille soimaan. Tulisuus sopii hyvin vastapainoksi kylmien tuulien viedessä välillä teoksia. Myös kaiho soi Schumannin sonaateissa: viulun otteessa on dynamiikkaa, hyökyviä crescendoja harmonisten, seesteisten hetkien jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.