Roger Moore - Nimeni on Moore, Roger Moore

ROGER MOORE
Nimeni on Moore, Roger Moore
Suom. Sirkka Tuovinen. Like 2009. 431 s.
Roger Mooren (s.1927) omaelämäkerta on kirjoitettu löysin rantein ja ironinen pilke silmäkulmassa. Moore on muistelijana itseironinen, eikä koskaan itseään korostava tai kuuluisuudestaan turhantärkeä. Mooren huumori on englantilaistyyppistä. Se on kuivaa ja älykästä ja nappaa tilannekomiikan mahdollisuudet täsmällisesti.

Kirjassa piisaa hauskoja juttuja ihmisistä ja elokuvateosta. Mutta mikään juorujenkertoja Moore ei ole. Siitä huolimatta luonnehdinnat erilaisista persoonallisuuksista ovat täsmällisiä ja eläviä. Alun pitäen Moore oli varhaisen televisiokauden tähti, silloin kun televisiosta tuli elokuvan kilpailija. Muistelmissaan Moore ei suostu vertailuun siitä, kuka on kaikkien aikojen paras James Bond. Hän antaa ansaittua tunnustusta Sean Connerylle hyvänä näyttelijänä, samoin kuin monille muillekin kollegoilleen. Jokainen näyttelijä tekee rooliaan oman laatunsa mukaan.

Ennen kymmenen vuotta kestänyttä Bond-kauttaan Moore teki sellaisia tv- sarjoja kuten Ivanhoe, Pyhimys sekä Veijareita ja pyhimyksiä. Pyhimys- sarjassa Moore hioi erityisesti ironisia taitojaan näyttelijänä. Hän hyödynsi tätä ominaisuutta sitten Bond-roolissaan.

Pyhimys-sarjaa tehtiin 1960-luvulla 7-vuoden ajan 118:n jaksoa.

Ohjaajina olivat muun muassa elokuvamiehet Roy Ward Baker, Hitchcockin nuori assistentti aikoinaan, Peter Yates, mainion Bullet-elokuvan tekijä ja kauhuekspertti Freddie Francis. Sir Roger Moore on muistelijana edukseen, maailmanmies ja tyyliniekka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.