Roope Sarvilinna: Kateissa

Kateissa

Espoolaisen Roope Sarvilinnan esikoisromaanin lähtöasetelma on houkuttava: veljekset lempinimiltään Höntynen ja Juntunen varttuvat erottamattomiksi ja etenevät samaa reittiä aikuisuuden kynnykselle, kunnes Juntunen lähtee yllättäen vuosiksi Aasiaan, ja lopulta Höntynen etsii kadonnutta veljeään.

Veljen toiminta hämmentää niin Höntystä kuin lukijaa. Miksi Juntunen, joka on aloittanut oikeustieteen opinnot, päättää yhtäkkiä kaikota Thaimaahan, Intiaan ja Aasian reiteille? Juntunen kertoo lähtevänsä katselemaan ”uusia asioita”, mutta motiivit jäävät silti hämäriksi. Entä miksi hän palaa takaisin Helsinkiin kadotakseen uudelleen?

Samaan aikaan, kun Juntunen reppureissaa, Höntynen kiitää työurallaan eteenpäin. Näin veljesten maailmat jakautuvat. Kun Höntysellä on vaimo, lapset, kesämökki, urheiluharrastuksia ja uudet kaverit, Juntunen etsii yhä jotain.

Ruuhkavuosien keskelläkin Höntynen kaipaa veljeään. Näin hän ajattelee: ”Juntunen on minun taakkani juuri tänä lämpimänä kesäpäivänä kun minun pitäisi keskittyä vaimooni, lapsiini ja puhallettavan uima-altaan täyttämiseen ensin ilmalla ja sitten vedellä.”

Kun kaveri kertoo nähneensä Juntusen puoli vuotta sitten Helsingissä matkalla satamaan, Höntynen haluaa löytää kateissa olevan veljensä. Höntynen haalii tiedon sirpaleita yhteen moniaalta, mutta palapeliin jää silti aukkoja, joita lukija täyttää mielessään.

Sarvilinna kirjoittaa kotoiselle miesproosalle tyypillistä lyhyttä ja viileää lausetta. Vaikka tunteet roihahtavat, kertojaäänet tottelevat omituisen tasaista välinpitämättömyyttä. Innostuneimmin kuvataan risteilylaivojen rakenteita ja elämää, mikä ei syvennä henkilöiden luonnekuvia.

Juntunen jää kysymysmerkiksi. Höntysen elämä näyttäytyy taas ylemmän keskiluokan lakipisteenä. Lavasteet ovat kunnossa: tehdään bisnestä, harrastetaan tennistä, seurustellaan perheiden kesken, nautitaan laatuviinejä. Kaveripiirin vaimotkin ovat ylväitä menestyjiä: ”Fiksuja muijia. Niitä ei huvita istua kotona leipomassa pullaa.”

Kirjan nimi Kateissa avaa kaksi tulkintaa: joko Juntunen on hukassa itsensä kanssa ja Höntynen päässyt perille, tai sitten Juntunen löytää jotain ja Höntynen on kateissa kaiken kanssa.

Laajakuvassa romaanin maailma, jossa asettuvat rinnakkain pääkaupungin pikkuporvarillinen rutiini ja Intian hippeilevä downshiftaus, on kaavamainen ja puistattava.

Juttua muokattu 11.8.2015 klo 13.23.

Arvion aiemmassa versiossa kerrottiin, että kirjan henkilöt Höntynen ja Juntunen ovat lapsuudenystäviä. He ovat kirjassa veljeksiä. Arviota on muokattu tulkintavirheen osalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.