Rosa Liksom - Hytti nro 6

ROSA LIKSOM

Hytti nro 6

WSOY 2011. 270 s.

Ikkunan ohi vilisevät unohdetut tehtaat, lahoavat talot ja kitukasvuinen taiga. Välillä juna pysähtyy tunniksi tai pariksi, tarkkaa aikaa ei tiedä kukaan. Nuhjuisilta asemilta ostetaan evääksi smetanaa, sipuleita ja vodkaa. Hytissä numero kuusi Siperian läpi matkaavat nimettömiksi jäävät tyttö ja mies. He eivät tunne toisiaan, mutta matka synnyttää matkalaisten välille oudon jännitteen, joka on sekoitus pelkoa ja kiintymystä. Huolenpidon ja raakuuden varaan syntyy keskinäinen riippuvuus. Näennäisesti mies on kaksikon dominoiva osapuoli, mutta tytön vahvuus on kieltäytymisessä ja hiljaisuudessa.

Ristiriidat luovat jännitteen niin miehen ja tytön suhteeseen kuin neuvostotodellisuuden kuvaukseenkin. Valtava maa on täynnä nälkäisiä kansalaisia, pakkotyöleirejä ja toisinajattelijoiden vankiloita, mutta samaan aikaan sen asukit, kuten hytin mies, tuntevat valtavaa ylpeyttä isänmaastaan. Rappio on ruman kaunista, ja raakuuden takana elää herkkyys.

Rosa Liksom on omalla reviirillään kurjuuden tulkkina, onhan hän uransa alusta saakka kirjoittanut syrjäytymisestä. Nytkin hän kuvaa vähäeleisen osuvasti miehen ja tytön yksinäisyyttä: toinen rakastaa onnettomasti sekä ikäistään poikaa että tämän äitiä, toinen taas hakee pinnallista lohdutusta prostituoitujen luota. Paljas tundra on hieno kehys aiheen käsittelyyn.

Liksomin kielenkäyttö mukailee matkakuvauksen maailmaa. Sanojen rytmi ja sointuisat luettelot luovat vaikutelman junan ikkunoista viuhuvista maisemista, toisteisuus alleviivaa pitkän matkan monotonisuutta junanvaunun sisällä. Tytön ja miehen jättäminen anonyymeiksi on taitava valinta, sillä se kuvaa kohtaamisen väliaikaisuutta. Matkustaessa kukin voi valita, millaisia tarinoita itsestään sepittää, ja toisesta ihmisestä voi vain muodostaa pinnallisen vaikutelman kuromalla yhteen tämän tarinoiden tunnelmia ja aukkoja.

Sekä miehen että tytön motiivi matkustamiseen on se klassinen: pako ja vapautuminen entisestä. Kuten tiedämmekin, matka ei vapauta, olipa se kuinka pitkä tahansa, mutta sen luoma etäisyys voi auttaa palaamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.