Rose Windows – The Sun Dogs

Seattlelaisen Rose Windows -yhtyeen 70-lukuinen äänimaailma vie ajatukset etelämmäs pitkin Yhdysvaltain länsirannikkoa, kohti myyttistä Kaliforniaa, jonka monimuotoisesta psykedeelisen musiikin perinteestä orkesteri ammentaa käyttövoimaa.

Vokalisti Rabia Shabeen Qazin tumma ääni käy hyvin yhteen akustisten soittimien, mutta myös toisteisen säröriffittelyn kanssa. Hän laulaa käärmeistä, sodista, auringosta ja linnuista kuin jo liskokuningas Morrison aikoinaan – taustalla välkkyy naiivihko pastoraalinen maailmankuva, jossa maailman ongelmat johtuvat luonnosta ja alkuperäiskansojen tiedosta vieraantumisesta.

Yhtyeellä on myös apokalyptinen tietoisuus siitä, että uusi aika alkaa, kun pedon lukuun nojaava rahavalta kohtaa loppunsa.

Musiikillisesti Rose Windows ei kuitenkaan esittele mitään uutta, vaan kokoaa yhteen monenlaisia vanhoja tyylejä. On psykepoppia (hieno Heavenly Days), PJ Harveysta muistuttavaa bluesia (Walkin’ with a Woman) ja raskasta stonerjyrää (This Shroud).

Hienosti yhteen soittava yhtye kaipaisi enemmän hyviä sävellyksiä. Myös täyteen ahdettua äänimaisemaa voisi harkiten karsia: esimerkiksi huilu ei lopulta sovi aivan joka paikkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.