Run the Jewels – Run the Jewels

Killer Miken ja El-P:n soololevyt kuuluivat viime vuoden virkeimpien rap-julkaisujen joukkoon. El-P myös tuotti Miken levyn, joten luonnollisena jatkumona kaksikko yhdistää nyt voimansa Run the Jewels -otsikon alle.

Hauskanpidon ja rentoutumisen varjolla tehty 33-minuuttinen voisi ennakkoon nuuskahtaa fanilahjalta ja välityöltä, mutta tassussa onkin yksi vuoden 2013 tähän mennessä parhaista levyistä, ja samalla todiste yhteistyön hedelmällisyydestä.

Biiteistä on edelleen tunnistettavissa El-P:n mollivoittoinen ja dystooppinen kulmikkuus, joskin maestron soolotuotantoa menevämmin. Killer Mike moukaroi, El-P räppää etupotkuisia triollirypistyksiä, mutta miehien aiempien levyjen poliisivaltiokritiikki, scifi-kirjallisuuden kanssa flirttailu ja yleinen vainoharhaisuus ovat tällä kertaa melko pienessä roolissa. Pääpaino on sen sijaan mahdollisimman nasevassa dissaamisessa gangstarapin parhaimpia ja pahimpia kliseitä kierrättäen ja niiden rajoilla kulkien.

Biitit ovat taattua kamaa, ja jollain oudolla tavalla levy on jopa eheämpi kokonaisuus kuin miesten soololevyt, liekö syy lyhyydessä. Sisällön syvällisyydestä voi toki olla montaa mieltä, mutta rennompi ote toimii vaihtelun vuoksi mainiosti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.