Ruokateollisuutta ruotiva kirja sai Tieto-Finlandian

Tieto-Finlandia-palkinto on myönnetty Elina Lappalaiselle ruokateollisuuteen porautuvasta kirjasta Syötäväksi kasvatetut (Atena).

Palkintoperusteiden mukaan kirja kertoo kaikille tärkeistä asioista, joihin tutkiva journalismi ei ole juuri paneutunut aiemmin. Selvitys lihan tiestä lautaselle saa kiitoksen myös puolueettomuudesta.

Lappalainen uskoo, että ainakin osa kuluttajista olisi valmis maksamaan lihasta enemmän, jos siinä olisi luotettava hyvinvointimerkki.

- Kananmunat ovat esimerkki siitä, että tämä toimii. Missä viipyy vapaan possun liha, Tieto-Finlandian voittaja kysyy.

Lihankulutus on moninkertaistunut Suomessa viime vuosikymmeninä. Nyt suomalainen syö vuosittain keskimäärin oman painonsa lihaa.

- Syömme liikaa lihaa ja varsinkin liikaa halpaa lihaa, Lappalainen linjaa.

Lappalaisen esikoisteoksen palkintosumma on 30 000 euroa. Tieto-Finlandian voittajan valitsi kuudesta ehdokaskirjasta päätoimittaja Janne Virkkunen.

Syötäväksi kasvatetut - Miten ruokasi eli elämänsä -kirja voitti aiemmin syksyllä Kanava-tietokirjapalkinnon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.