Ruotsalainen hetki

Kari Lampikallio (Tommi Korpela) on koko kansan tuntema itsekeskeinen iskelmätähtiveteraani, jonka vaimo Sonja (Minna Haapkylä) on ihana nainen – sekä mustasukkainen psykopaatti. Karin ja Sonjan amerikanraudan takakontissa on mattoon kääritty ruumis, josta pitäisi päästä eroon.

Epätoivoissaan Kari ottaa yhteyttä 20 vuoden takaisiin bändikavereihinsa. Kosketinsoittaja Elisa (Elina Knihtilä) on odottanut Karin rakkautta kaikki nämä vuodet. Rumpali Antero (Hannu-Pekka Björkman) tuntee pyhää vihaa Karia kohtaan, mutta samalla haluaisi hyötyä Karin menestyksestä ja tehdä comebackin.

Kuulostaa ihan järkevältä juonikuviolta, mutta elokuva on sekava pitkään ja sekaisin alusta loppuun. Ohjaajaksi on merkitty kaikki neljä pääroolien esittäjää sekä käsikirjoittaja Teemu Kaskinen. Tuotantotavassa on pyritty teatterimaiseen tiimityöhön, kuulemma.

Ruotsalaisessa hetkessä on koossa kaikki kulttielokuvan ainekset. On hyvin mahdollista, että parin vuoden päästä tämä yhden tähden arvostelu nostetaan esiin esimerkkinä siitä, miten tolvana elokuvakriitikko voi olla. Otan kuitenkin riskin. Sen verran tuskallista katsottavaa Ruotsalainen hetki oli.

Ei elokuvan tarvitse olla pelkkää kivakivaa, eikä kaikkien päähenkilöiden tarvitse olla sympaattisia. Huonous on vain huonoutta, mutta Ruotsalaisen hetken kyynisyys ja nihilismi tuntuvat tahalliselta ilkeämielisyydeltä.

Lopputulos on näyttelijöiden keskinäistä ammatillista masturbointia, joka unohtaa katsojan täysin. Lipun hinnalle annetaan vastineeksi pelkästään tekotaiteellista vittuilua.

Tarinan kaikki ihmiset ovat vastenmielisiä idiootteja, joiden tekemisissä ja sanomisissa ei ole mitään järkeä tai logiikkaa. En kutsu heitä mielisairaiksi, vaan yksinkertaisesti pahoiksi tyypeiksi, joiden seuraaminen on vastenmielistä.

Ymmärrän kyllä, että elokuvan synkkyys ja julmuus ovat mustaa huumoria, mutta joku rajansa huumorin mustuudellakin. Ruotsalaisen hetken huumori synnyttää mustan aukon, josta hauskuus ei pääse ulos hetkeksikään. Varmaan tällekin joku nauraa, mikä on huolestuttava ajatus.

Ohjaus: Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman, Elina Knihtilä, Minna Haapkylä, Teemu Kaskinen. Tyylilaji: draamakomedia (K16).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.