Rush Hour 3

Niin yksinkertainen ja kliseinen kaava kuin se onkin, jotakin maagista on siinä, että kaksi miestä jahtaa rikollisia näppärästi sanaillen. Näitä ns. buddy-elokuvia tehdään jatkuvasti, usein menestyksekkäästi. Mistä tulikin mieleeni, että Rush Hour 3 on saatavilla dvd:llä.

Rush Hour -elokuvien juonet ovat yhtä tärkeitä kuin pornoleffojen juonet. Oleelliset pointit ovat muualla. Tässä tapauksessa tiukan asiallisen aasialaisen poliisitarkastaja Leen ( Jackie Chan) ja amerikkalaisen rääväsuisen poliisietsivän James Carterin ( Chris Tucker) suhteessa.

Hauska tappa vanha tuttu

Hommassa oli vielä ideaa ensimmäisessä elokuvassa, kun luonteiltaan täysin vastakkaiset miehet kohtasivat ensikertaa. Rush Hour 3:ssä päähenkilöt ovat ystäviä keskenään. Ihan kiva, mutta ei dramaattisesti eikä komediallisesti kovin mielenkiintoista.

Näppärän sanailun lisäksi Rush Hour -elokuvissa on toinenkin pointti: action. Rush Hour 3 on kuitenkin toimintakomediaksi väsynyt esitys. Se on tehty lähinnä siksi, että tuttu brändi myy.

Tylsyys ei viihdytä

Kyse ei ole siitä, että kriitikko tuntee velvollisuudekseen miehisen toimintahömpän haukkumisen. Minähän rakastan sitä. Rush Hour 3 syyllistyy paljon pahempaan syntiin kuin kliseisyyteen ja varman päälle pelaamiseen. Ne on helppo antaa anteeksi, mutta tylsyys on tässä tyylilajissa kuoleman suudelma. Toimintakomediat ovat rehtiä viihdettä, tylsyys ei viihdytä.

Muutenkin elokuvan tyylitaju horjuu. Meille tarjotaan huumorina se, että Roman Polanski käy anaaliraiskaamassa päähenkilöt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.