Ruuhipirtin kesäteatteri – Viimesen päälle polliisi! Esitys 29.6.2014

Kesäteatteri tuskin voisi olla keveämpää ja kesähupailulle paljon ominaisempaa kuin Toivakan Ruuhipirtillä. Ryhmän onneksi Mikko Kauranen jatkaa ammattilaisena sekä ohjaimissa että näyttelijänä. Pirtin lampimaisemassa ei yritetä muuta kuin hauskanpitoa, ja koska esitys ei liikaa onnu, ei Rauno Ruusuvuoren kirjoittaman näytelmän valinta ole hassunakaan hassumpi.

Viimesen päälle polliisi! kertoo pienen tarinan poliisista, kylän hyväntahtoisimmasta miehestä, omanlaisestaan reinikaisesta, joka on valmis – tosin palkkiota vastaan – jopa liehittelemään tossun alle jääneen Kössin puolisoa, jotta Kössi saisi ”ilkeästä” eukosta uskottomuussyistä eron.

Ilmi, topakka vaimo tulee kohta tietämään hankkeesta, ja pyytää – vähän isompaa palkkiota vaatien – poliisilta toisenlaista palvelusta.

Ilmin perässä kipittää Sofia, katsojia ihmettelevä ja katsojien ihastelema valkoturkki. bichon frisén ja kiinan harjakoiran jälkeläinen, rauhallinen näyttelijänä, mikä symppis.

Kun sekoitelmaan ilmaantuu pari kaupunkilaista rosmoa sekä alituiseen kaljarahoja janoava iloinen alkoholistileski, hupailu hipoo helismaalaismaisia säkeniä.

Ruuhipirtin näyttämö käytetään venettä ja lammen takaista maastoakin myöten hyödyksi. Meno jatkuu lähes kaksituntisensa niin sujuen, että farssintapaista komediaa suosittelee kesäiloksi varsinkin jos sää sattuu suosimaan vilpoisaa ensi-iltaa mukavammin.

Kaurasen ohjauksessa näytellään yli, mutta riehaantumatta liikaa kuin silloin kun se – lähinnä Ilmi-rouvan ja Piko-lesken kohdalla – on esityksen kepeän laadun kannalta paikallaan.

Poliisi Ryynänen on Harri Laineen näyttelemänä veikeä – yhtä aikaa totinen ja hupaisa. Ilmeet pohtivat, ja asento niskanheilautuksiin asti myötäilee juonta. Salli Marttinen ja Riitta Manninen topakoina ja vähän hurautettavina motellinpitäjinä ja ikäneitoina ovat kaksosparin oloisia. Mikko Kaurasen ja Mikko Äijäsen karhukoplamaiset konnat edellisen parin asiakkaina ja vastaparina teettävät sen, että nelikko kohtaa kuin hieman hidastetussa piirroselokuvassa.

Heini Haapalaisen Ilmin, Risto Montosen Kössin ja Hannele Puttosen Pikon ronskit otteet eivät riko hilpeitä ääriviivoja. Sylvi Äijänen, kauppa-apulainen, juoksee näyttämön poikki kohtauksen vaihtuessa – kuin iloisen nuorekkaasti jaksosta toiseen siirtyvän gongin helinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.