Säntillisen lämpimiä eläinkuvia

TUOMAS LAURIALA

Maalauksia

Galleria Utussa 10.7.2008 saakka

Tuomas Laurialan akvarelleissa kohtaavat ihmisten ja eläinten maailmat. Tasapainoisiksi sommitelluissa kuvissa ihmisjoukkoja reunustavat eläinfiguurit, usein hevoset tai linnut. Eläinhahmojen merkitys ilmaisussa korostuu, sillä ne ovat muuten säntillisesti perspektiiviin maalattujen hahmojen seassa kookkaita ja värikkäitä. Varsinkin hevosfiguureissa paljastuvat Laurialan karikatyyrikyvyt.

Maalauksissa ihmiset ja eläimet muodostavat vastinpareja, joko toisiaan katsellen tai toistensa tekoja seuraten. Moraalinen ja hieman kulunut viesti on se, että eläimet ja lapset edustavat viattomuutta. Ne ovat aikuisten maailman, kulttuurin, tekojen kohteena niin hyvässä kuin pahassa. Ihmisen elukkamaisten piirteiden symbolina pommikoneet ovat muuttuneet linnuiksi. Nämä figuurit muistuttavat paikoin japanilaisen piirrostaituri Hayao Miyazakin hahmoja.

Laurialan työt on tehty pääasiassa guassi- ja akvarelliväreillä. Hänen ilmaisulleen akvarellit tuntuvat soveltuvan paremmin. Guassi tekee peittävämpänä värinä hieman vivahteettomasti maalattuna aihelmista staattisia. Akvarelleissa taas värien läpikuultavuus tuo parhaimmillaan työskentelyn ainutkertaisuuden esiin: jokainen pensselinveto on peruuttamaton.

Laurialalle saattaisi sopia myös askeleen rohkeampi työskentely. Lyijykynähahmottelu tekee kuvista turhan piirrosmaisia, kun pensseli näyttäisi pysyvän kädessä ilman liikoja apuviivojakin. Samalla siveltimen käyttötavat monipuolistuisivat.

Maalauksissa on myös aika paljon kirjallista sisältöä, ja ne viettävät paikoin kuvitusmaisuuden puolelle. Sellaiseen työhön Laurialalla olisikin selvästi näkemystä ja kykyä. Hänen ilmavat akvarellinsa saattaisivat syventää esimerkiksi lastenkirjan kerrontaa.

ALEKSIS SALUSJÄRVI

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.