Saimaa: Matka mielen ytimeen

Saimaa

Matka mielen ytimeen

Warner

Arvio: 4/5

Pepe & Saimaa oli yksi viime vuoden musiikillisista menetystarinoista. Hieno yhteisalbumi nosti humppakeikoille ajautuneen Pepe Willbergin jälkeen ansaitusti parrasvaloihin ja loi samalla uskoa Matti Mikkolan (ex-Tehosekoitin) pitkään käymistilassa olleen megalomaanisen Saimaa-orkesterin tulevaisuuteen.

Pepe & Saimaa oli samalla se mestariteos, jota nimenomaan Saimaalta on odotettu viimeiset kymmenen vuotta. Mikkolan pääosin säveltämä ja sovittama sinfoninen popmusiikki täytti odotukset paremmin kuin kukaan jaksoi uskoa.

Konsepti oli kuitenkin verrattain ainutkertainen ja samaa kaavaa on tunnetusti turha lähteä toistamaan väkisin. Mikkola olisi tietysti voinut halutessaan tehdä samankaltaisen albumin uudella solistilla tai pyöräyttää jatko-osan Willbergin kanssa, mutta lopputulos olisi tuskin ollut lähelläkään alkuperäistä. Taloudellisesti ajateltuna kuvio on luonnollisesti täysin toinen.

Onneksi Matti Mikkola ei kuitenkaan ole piinkova bisnesmies, vaan ennen kaikkea taiteilija. Psykedeelisesti purskahteleva ja puhtaasti lainakappaleisiin perustuva Matka mielen ytimeen on varmasti jonkinasteinen pettymys monille Pepe & Saimaa -levyn kuulijoille, mutta taiteellisesti se tuntuu hyvältä liikkeeltä.

Jamipohjalta syntyneen albumin biisilista hätkähdyttää ensi silmäyksellä, sillä se on kuin yläasteen musiikinkirjasta. On Myrskyluodon Maijaa, Levotonta Tuhkimoa, Juicen Per Vers Runoilijaa ja avausraidan virkaa toimittaa Yön Joutsenlaulu! Nimikkokappale taas on käännös Ted Nugentin johtaman Amboy Dukesin vanhasta happorock-klassikosta.

Sovittamalla saa ihmeitä aikaan ja totuuden nimissä täytyy sanoa, että näiden soittajien käsittelyssä kuluneinkin kappale tuntuu heräävän eloon. Kuvaavin esimerkki tästä on Toivo Kärjen Lentävästä kalakukosta väännetty viisitoistaminuuttinen sekopäinen afrojazz-sovitus, joka sopisi täydellisesti Spede Pasasen kyseisestä rillumarei-rainasta tekemään uudelleenfilmatisointiin, jos sellainen olisi olemassa.

Matka mielen ytimeen on pohjimmiltaan erittäin hyvin tehtyä viihdemusiikkia. "Oikeasta" viihdemusiikista sen erottaa vain se, että bändin ilmaisua eivät ole olleet rajoittamassa taloudelliset paineet, työhönsä leipiintyneet sovittajat tai tyylisuunnan muut estot, vaan Saimaalla on selvästikin ollut hauskaa kun tätä levyä on tehty. Jos albumin pohjimmainen tarkoitus on viihdyttää, niin tuo missio täyttyy.

Uusimmat

Kulttuuri

Elokuva-arvio: Kriitikon sydäntä särkee: jatko-osa ei yllä kulttielokuvaksi nousseen Iron Skyn tasolle

"Että katsoja poistuu salista kosketettuna, sellainen naiivi unelma mulla on", sanoo Jarno Kuosa – hänen ohjaamansa Sydänmaa on kaupunginteatterin kevään päätuotanto

Taiteen ja tieteen tukija Keski-Suomen kulttuurirahasto tukee ensimmäistä kertaa pelialaa sekä taidetta hoitolaitoksiin – apurahoja jaetaan tänä vuonna 620 000 euroa

Suomalainen suursarja esittää ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä – pääosissa Pohjoismaiden suurimpia tähtiä

Taidekeskus Salmela juhlii kesällä 30-vuotisuuttaan – mukana muun muassa Rafael Wardi, Samuli Alonen ja Juhani Saksa

Jyrockin esiintyjistä yli puolet naisia – indiemusiikin festivaalia vietetään Ilokivessä

Suru ja taikuus pokkasivat Suomen Nuorisokirjailijoiden palkinnot

Teatteriarvio: Jyväskylän Nykyteatteriyhdistyksen robottinäytelmän nostattamat ajatukset ovat polttavia ja perustavanlaatuisia, eikä niitä voi kytkeä pois päältä

Jyväskylän kaupunginteatteri esittelee kevätkauttaan yleisötapahtumassa tiistaina

Jaakko Kuusisto sävelsi Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-voittaja-romaanista oopperan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.