Saiturin joulu 3D

SAITURIN JOULU 3D
C harles Dickensin vuonna 1843 julkaistuun klassiseen tarinaan perustuva Saiturin joulu 3D julistaa jouluelokuvakauden virallisesti avatuksi. Tipetipetiptap. Dickensiä ei ole nykyaikaistettu juuri lainkaan. Modernilla huipputekniikalla toteutettu Saiturin joulu 3D pitäytyy alkuperäistekstissä yllättävän uskollisesti.

Saituri Ebenezer Scrooge ( Jim Carrey) on pessimistinen ihmisvihaaja, jonka mielestä joulu on pelkkää humpuukia. Kaupungin muut ihmiset pelkäävät vihamielistä Scroogea, joka asuu yksin kolkossa kartanossaan. Seitsemän joulua isänsä kuoleman jälkeen Ebenezer kohtaa yöllä menneiden, nykyisen ja tulevien joulujen henget. Se mitä henget saiturille näyttävät, ei ole kaunista katseltavaa.

Se mikä ei ole saiturille kaunista katseltavaa, on katsojille juuri päinvastaista. Saiturin joulu 3D on toteutettu tietokoneanimaationa siten, että elokuvahahmot näyttävät dubbaajiltaan, tavallaan ja vähän niin kuin mutkan kautta. Esimerkiksi Beowulf on tehty samalla tekniikalla. Ohjaaja Robert Zemeckis on tajunnut, että digitaalitekniikalla ei kannata matkia reaalimaailmaa, vaan rajana on ainoastaan mielikuvitus. Saiturin joulu 3D onkin visuaalisuuden juhlaa.

Jim Carrey "näyttelee" saituria ja toimii tämän äänenä. Lisäksi Carrey dubbaa seitsemän muuta hahmoa, mm. kaikki joulujen henget. Joten elokuvan täytyy siis olla ihan hillitöntä Jim Carreyn vitsitykitystä, vai mitä? Sitä se ei ole. Ei tippaakaan.

Jouluiloa etsimässä

Saiturin joulu 3D on hyvin tummasävyinen ja vakavamielinen elokuva. Tässä maailmassa ei jouluvaloilla juhlita. Pimeyden keskeltä noustaan valoon vain muutaman minuutin ajaksi koko elokuvan aikana. Humoristisia hetkiä on vain mausteeksi.

Monet kohtauksista voisivat olla suoraan kauhuelokuvasta. Jos elokuva ei menesty odotetusti, se johtuu juuri tästä. Ihmiset menevät katsomaan joulukomediaa eivätkä sellaista saa. Puskaradio voi tuottaa yllätyshittejä mutta myös floppeja.

On harmi, jos näin käy. Saiturin joulu 3D on kuitenkin kunnianhimoinen elokuva. Se on kunniaksi Dickensille ja ties kuinka monta kertaa aiemmin filmatulle tarinalle. Ohjaaja Zemeckis on halunnut myös käyttää 3D-tekniikkaa hieman uudenlaisella tavalla. Nyt 3D:llä luodaan tunnelmaa, eikä sitä käytetä vain katsojan hämmästyttämiseen. Esimerkiksi lumisade hyötyy suuresti 3D-efektistä. Katsoja tuntee kylmän ja viiman persauksessaan.

Selvää on, että elokuva jakaa katsojat kahteen ryhmään. Toiset ovat vaikuttuneita tummasävyisesti tyylikkyydestä, rohkeasta tyylinvalinnasta ja mielikuvituksen käytöstä. Toisten mielestä elokuva on kumman synkkä ja lohduton. Nauramisen sijaan he joutuivatkin pelkäämään.

Ohjaus: Robert Zemeckis. Rooleissa: Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth. Tyylilaji: fantasiadraama (K11). Esitetään Jyväskylässä Fantasiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.