Salla Laurinolli: Korkealle ja kauas (Galleria Beckerissä 26. 8. 2015 saakka)

Salla Laurinolli

Korkealle ja kauas

Galleria Beckerissä 26. 8. 2015 saakka.

Suomalaisen maisemamaalauksen itsestäänselvyyksiin kuuluu kansallisromanttinen näköala korkealta yli järvien kirjoman metsämaiseman. Samaa perinnettä toisesta kuvakulmasta edustavat kaukaisiin metsiin tai mäkiin rajautuvat laakeat peltoaukeat ja järvenselät saarineen.

Silmänkantamaton ulottuvuus maisemassa tuo siihen ylevyyttä ja toivoa. Ei ahdista risukko, eikä paina pelko yllättävistä kohtaamisista. Edessä olevia esteitäkään ei pysty hahmottamaan.

Hämeenlinnalaisen kuvataiteilijan Salla Laurinollin maalauksissa Galleria Beckerissä on sekä kivuttu korkealle että katsottu kauas peltoaukean ylitse. Laurinolli ei kuitenkaan ole kuvannut näkemäänsä ylevöittävässä hengessä. Hänen tarkastelunsa on analyyttisempää väreihin ja muotoihin keskittymistä.

Laurinollin kiinnostuksen kohteena ovat ihmisen jäljet ympäristössä. Nyt aiheeksi ovat valikoituneet laskettelurinteiksi jalostetun korkean mäen näkymät, joita hän kuin silmäillen kuvaa.

Rinteitä on tarkasteltu alhaalta ja ylhäältä, lumettomina ja lumisina. Ne näkyvät leveinä valkoisina haavoina peltonäkymän keskeltä kohoavassa mäessä. Ne muodostavat keinotekoisia paljaita jyrkänteitä, joihin voi tukea perspektiiviä kauas avautuvassa maisemassa taikka horisontissa. Ne huutomerkin tavoin ilmoittavat, että näkymässä on jokin vinksallaan.

Salla Laurinolli ei maalauksissaan kuitenkaan näytä millään tavoin ottavan kantaa ihmisen jättämää jälkeä vastaan tai sen puolesta. Hän kuvaa näkemäänsä ilman maisemamaalauksen aatteellisia traditioita. Maalarina häntä kiinnostavat värit, muodot, valot ja varjot, sekä niiden varioiminen. Maisema on vain lähtökohta.

Beckerin eteisessä on esillä sarja Laurinollin paperipohjaisia teoksia. Serigrafiaa ja akvarellia yhdistelevissä vedoksissa on tarkasteltu hiihtohissien mekanismien muotoja. Taustoistaan irrotetut rakenteet saavat maisemallista syvyyttä akvarellipyyhkäisyistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.