Salla Simukka – Toisaalla

Viime syksynä ilmestynyt Salla Simukan Jäljellä-teos esitteli dystopisen maailman, suoritusyhteiskunnan, jossa ihmiset määritellään kykyjensä mukaan ”luokkiin”.

Teini-ikäinen Emmi ei tiedä, kuka tai mitä hän on, ja siksi hän on oman perheensä ja yhteiskunnan silmissä hylkiö. Kunnes kaikki muuttuu. Eräänä päivänä koko maailma on lähes tyhjä. Emmin lisäksi jäljellä on vain muutama muu.

Kun Jäljellä-romaani päättyi tarinan kannalta kriittisellä hetkellä, Toisaalla-jatko-osa käy suoraan asiaan ja raksauttaa mysteerin auki ensi sivuilla. Romaani kiepauttaa Emmin tarinan täysin toiselle tasolle uusien henkilöhahmojen avulla. Painopiste on nuoren Samuelin näkökulmassa.

Tarina liikkuu menneisyyden ja nykyisyyden välillä Samuelin purkaessa ”tyhjään maailmaan” johtaneita tapahtumia. Vauhti voisi olla hitaampikin. Nopeista näkökulman vaihdoksista johtuen rakenne kompuroi paikoittain.

Ratkaisun paljastaminen heti alussa voisi helposti päästää tarinasta ilmat pihalle. Näin ei onneksi käy. Simukka on asettanut itselleen kovan haasteen ja tehnyt hyvää työtä. Toisaalla koukuttaa, kysymykset saavat vastauksia ja jännitys lisääntyy loppua kohden.

Teosten tematiikka haastaa lukijan isojen kysymysten pariin. Emmin ja Samuelin maailmassa yksilön pitää asettua valmiiseen muottiin. Hapuilu, oman tien etsiminen saati itsenäinen ajattelu ei ole sallittua. Tarvittaessa yhteiskunta turvautuu teknologiaan ”kasvattaessaan” yksilöistä mallikansalaisia. Syntyy pelottava kuva maailmasta, jossa yhteiskunnan hyvinvointi tapahtuu yksilön kustannuksella.

Nuorille lukijoille suunnatut Simukan kirjat muodostavat tiiviin, yhtenäisen ja toimivan teosparin, joka kiinnostaa myös aikuisia lukijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.