Sam Christer - Stonehengen perintö

Englannin Wiltshiressa sijaitseva Stonehengen esihistoriallinen kivimonumentti on kiehtonut ihmisiä tuhansien vuosien ajan.

Brittiläinen Sam Christer on hyödyntänyt teemaa jännitysromaanissaan Stonehengen perintö. Stonehengeä tutkineen arkeologin ja aarteenetsijän itsemurha laukaisee kirjan tapahtumat liikkeelle. Hänen poikansa Gideon Chase pääsee jäähyväiskirjeen ja päiväkirjojen avulla perheensä ja Stonehengen salaisuuksien jäljille. Gideon alkaa tutkia asiaa yksityisesti.

Rikoskomisario Megan Baker puolestaan tutkii itsemurhaa ja julkkistytön katoamista. Jäljet näyttävät johtavan Stonehengeen.

Christerin kirja on hyvästä alkuasetelmasta huolimatta melko tavanomaista jännitystä. Kirjalla on kuitenkin omat ansionsa. Historiaa ja seikkailua sisältävä jännäri saa kummasti puhtia mysteeristä, jonka mukaan Stonehengellä olisi parantavia voimia.

Stonehengeen liittyy muun muassa kulttimenoja. Kivien suojelijat ovat kovakouraista väkeä ja maan alta löytyy Stonehengeä vastaava pyhättö. Mysteeriä lisää se, että kultin jäsenet käyttävät toisistaan salanimiä.

Kirjan henkilöhahmot ovat asetelmallisesti joko hyviä tai pahoja. Pahiksia löytyy myös yllättävistä piireistä. Monet paikalliset ihmiset tuntuvat olevan tekemisissä monumentin kanssa.

Gideon Chasen ja Megan Bakerin dialogi on paikoin maukasta. Heidän henkilökohtaista elämää tapahtumat hämmentävät kummasti.

Kirjan loppuratkaisu huipentuu kesäpäivänseisaukseen, jolloin Stonehenge houkuttaa yleisöä sankoin joukoin paikalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.