Sampo Lassila Narinkka – Suomiklezmer

Itä-Euroopan juutalaisten klezmer-sävelet ovat tuttuja esimerkiksi Viulunsoittaja katolla -musikaalista. Suomalaisille tätä musiikkia on esitellyt muun muassa Sinfonia Lahden kontrabasisti Sampo Lassila. Hänen Narinkka-kokoonpanonsa ei toista Viulunsoittajan Anatevkan-kylän tunnelmia vaan miettii, miten klezmer sopii suomalaiseen melankoliseen mielenmaisemaan.

Helsinkiin sijoittuva aloitusraita Mä sauvakävelin sun luo välttelee ironista tuulipuvun kahinaa ja kertoo lennokasta tarinaa, jossa tunnelmat vaihtuvat notkeasti kuin viulunkieli. Narinkka-bändissä pääosissa ovat viulun lisäksi painavia sanoja pudotteleva basso ja moneen taipuvat haitarit. Soitinten ilottelua jatketaan viheltelyllä sekä lelujen ja saappaiden äänillä. Instrumenttien pitkään listaan kuuluu tietysti myös pari hiihtosauvoja.

Klezmer on saanut historiansa aikana vaikutteita muun muassa Yhdysvaltojen jazzista. Myös Suomiklezmer puhuu jazzin kieltä, mutta parhaiten ehkä kansanmusiikkia. Suomiklezmer-levyllä kuuluu pitkänlinjan musiikintekijä Sampo Lassilan kokemus, taito, yllätyksellisyys, rohkeus ja huumori. Instrumentaalilevy sopii moneen tilanteeseen ja on hyvä tapa laajentaa maailmanmusiikin tuntemusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.