Sari Malkamäki - Jälkikasvu

SARI MALKAMÄKI
Jälkikasvu
Otava 2009, 206 s.
Novelliin kuuluu keskittämistä, nopeita ratkaisuja ja myös sanomatta jättämistä. Sari Malkamäki hallitsee erityisesti viimeksi mainitun. Selkeät tarinat jättävät lukijalle tilaa täydentää ja yllättyä. Aiheet ovat silti arkisia, eivätkä ratkaisut järin dramaattisia. Avointa loppua ei alleviivata. Kohtaamiset ja sanomiset muuttavat henkilöiden suhtautumista johonkin. Kerronta yhdistää merkitykset osaksi elämän luonnollista jatkuvuutta.

Hieman erilaisia ovat pitkät Outo nimi, jossa tytär etsii kuolleen isän jättämän viestin salaisuutta tai Jälkikasvu, joka tarkkailee avioerolapsensa "kaapanneen" pojan ääritoimia hänen äitinsä perspektiivistä.

Perhe- ja lapsikuvaukset eivät liioittele. Ei edes Päätös, jossa on odottamaton, vaikuttava ja absurdi kuva fyysisesti rangaistavan lapsen tottumisesta isän käsittämättömään reaktioon. Luottamuksessa ja Illanvietossa viihteelliset aiheet siirtyvät arkeen vaiheessa, jossa ihastus kohdataan tai häntä odotetaan. Yhteensä Malkamäki kirjoittaa tarkasti ja välttää epäuskottavan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.