Sarjakuvat: Christophe Blain & Abel Lanzac – Ulkoministeriö. Diplomaattisia merkintöjä.

Suom. Saara Pääkkönen. WSOY 2012.

Christophe Blainin uusi sarjakuva vie Ranskan politiikan kabinetteihin. Tarinaa kerrotaan ulkoministerin avustajaksi palkattavan nuorukaisen näkökulmasta, mutta päähenkilö on ulkoministeri itse. Hänet esitetään oikukkaana mutta karismaattisena hahmona, jonka poliittisista näkemyksistä on vaikea päästä selville – ne kun tuntuvat vaihtelevan mielialojen mukaan.

Käsikirjoittajanimimerkin Abel Lanzac takana on Ranskan ulkoministeriössä palvellut virkamies. Päähenkilön esikuvana puolestaan on Ranskan entinen ulko-, sisä- ja pääministeri Dominique de Villepin, joka on myös ehdolla kevään presidentinvaaleissa.

Christophe Blain piirtää tavattoman sujuvasti. Ulkoministerin valta tulee esiin hänen asennoissaan, käsissään ja kävelyssään.

Teoksen ongelmat ovat käsikirjoituksessa: miltei satasivuinen albumi polkee koko mittansa enemmän tai vähemmän paikallaan.

Ulkoministerin alkuvoimaista persoonallisuutta korostetaan korostamisen perään, mutta tekijät jättävät käyttämättä mahdollisuudet kehitellä ministeriön virkamiesten välisiä suhteita. Toisaalta keskushenkilönkään perimmäisiä mielenliikkeitä ei avata kuin nimeksi.

Suomalaisesta näkökulmasta teoksen poliittinen satiiri jää hivenen vieraaksi, meikäläiset johtavat poliitikot kun ovat Blainin ja Lanzacin ulkoministeriin verrattuna (onneksi) asiallisen kuivakoita hahmoja.

Ranskassa Ulkoministeriö on löytänyt lukijansa; sitä on myyty yli 100 000 kappaletta. Menestyksen kääntöpuoli on se, että Christophe Blain ei varmaankaan ole palaamassa maanmainion Maalari ja merirosvo -sarjansa pariin, joka jäi harmillisesti kesken viiden hienon albumin jälkeen.

JUHA MÄKINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.