Sata päivää, sata suomalaista valokuvaajaa – jyväskyläläisprojekti nostaa esille tämän hetken kiinnostavimmat nimet

Valokuvaajapariskunta Hanna-Kaisa ja Marko Hämäläisen suuri työ huipentuu suomalaisen valokuvan juhlaan lauantaina Aalto-salissa.

Aluksi Hanna-Kaisa ja Marko Hämäläistä pyydettiin vain kuratoimaan Suomi 100 -henkeen sopivaa valokuvanäyttelyä Jyväskylän Kauppakadulla sijaitsevaan Äkkigalleriaan. Sitten idea paisui, ja syksyn ajan Hämäläiset ovat päivittäneet laajaa Sata suomalaista valokuvaajaa -verkkosivua yhdessä hankkeen ideoineiden Anna Ruthin ja Juho Jäppisen kanssa.

Päivittäin yksi suomalainen nykyvalokuvaaja pääsee valokeilaan kuvillaan ja tarinallaan. Joukosta löytyy niin luonto- ja muotikuvaajia kuin kuvajournalisteja ja taidekuvaajia.

– Emme ole kuitenkaan halunneet sulloa ketään mihinkään tiettyyn genreen, sillä rajat ovat häilyviä, eivätkä kaikki valokuvaajat halua määritellä tyyliään, Hanna-Kaisa Hämäläinen kertoo.

Muuramelainen valokuvaaja työskentelee laaja-alaisesti valokuvan kentällä, muun muassa Suomen Freelenlance-journalistien puheenjohtajana. Hänen puolisonsa Marko Hämäläinen työskentelee valokuvataiteilijana ja valokuvauksen opettajana.

Isoja nimiä ja uusia kasvoja

Tänään keskiviikkona valokuvaajia on julkaistu verkkosivustolla ja sosiaalisessa mediassa yhteensä 97. Projekti huipentuu tulevana lauantaina 2.12., jolloin julkistetaan sadas ja viimeinen nimi. Se kuka hän on, on vielä yllätys.

Hämäläisen mukaan sivustolla julkaistujen valokuvaajien joukossa on jo valmiiksi "isoja nimiä" sekä myös uusia kasvoja.

– Olemme itsekin tutustuneet tässä uusiin tekijöihin, vaikka olemme pyörineet Suomen valokuvaajapiireissä jo pitkään.

Kaikki sivustolle valitut valokuvaajat perustuvat täysin Hämäläisten omiin intresseihin.

– Heti ensimmäisinä päivinä netin valokuvafoorumeilla käytiin keskustelua, että mikä tämä projekti oikein on ja että millä perusteella me näitä valintoja teemme.

– Monet ovat myös kokeneet, että meidän tehtävänä olisi pelastaa suomalaisen valokuvauksen tila, se on kuitenkin mahdotonta. Meidän tarkoituksenamme on näyttää se taito, mikä suomalaisilla valokuvaajilla on ja nostaa suomalaisen valokuvauksen taso kaikkien nähtäville. Freejournalistien puheenjohtajana puolestani teen työtä valokuvaajienkin aseman parantamiseksi, Hämäläinen kertoo.

Hämäläiset valitsivat sata valokuvaajaa noin 400 kuvaajan joukosta.

– Meillä molemmilla oli mielessä noin 200 kuvaajaa, joista lähdimme tekemään valintoja.

Esille haluttiin mahdollisimman monta valokuvaajaa eri puolilta Suomea.

Keskisuomalaisia tai täällä asuneita valokuvaajia on mukana projektissa yhteensä neljä: Kanerva Mantila, Esa Ylijääskö, Mikko Puttonen ja Emmi Virtanen.

Muuramesta kotoisin oleva Puttonen, 23, kuuluu projektin nuorimpiin kuvaajiin. Muotikuviin keskittynyt Puttonen asuu nykyään Lontoossa.

– Monet valokuvaajat ovat jatkuvasti liikekannalla, eivätkä välttämättä koe asuvansa missään tietyssä paikassa.

"Olemme antaneet tälle aikamme"

Sata suomalaista valokuvaajaa -projekti on ollut suuri työ.

– Me olemme antaneet tälle aikamme. Olemme neljän hengen työryhmässämme tehneet tiiviitä päiviä projektin tiimoilta koko syksyn. Hommaan kuului myös aktiivinen sosiaalisen median tilien päivitys, jotta tavoittaisimme mahdollisimman paljon ihmisiä ympäri maailmaa.

Siinä Hämäläiset ovat myös onnistuneet. Projektin verkkosivuilla on syksyn aikana käynyt ainakin 70 000 ihmistä.

– Olemme todella iloisia, että nollasta aloittamamme projekti on tavoittanut niin suuren määrän ihmisiä. Sosiaalisessa mediassakin päivätavoittavuus on nyt jo tuhansissa ihmisissä.

 Idea on kopioitu myös maailmalle. Norjassa sadan kiinnostavimman valokuvaajan esittely alkaa keväällä.

– Heidän mielestään sata oli hyvä luku. Meillä se tuli suoraan Suomen itsenäisyysjuhlan kunniaksi.

Hämäläisen mukaan on hienoa, että projekti kiinnostaa maailmalla jo nyt, vaikka "virallisesti" projektin kainsainvälinen markkinointi alkaa vasta, kun kaikki sata valokuvaajaa on julkaistu.

– Tähän mennessä kaikki on ollut valmistelua, mutta kun sivut ovat valmiit ne jatkavat elämäänsä ja tuovat esille suomalaista valokuvausta.

Suomen ja valokuvan juhlavuosi

Hämäläisten sekä Äkkigallerian pitäjien Anna Ruthin ja Juho Jäppisen projekti sai alkunsa Jyväskylässä. Siellä sen päättymistä myös juhlistetaan.

Lauantaina Aalto-salissa vietetään Suomalaisen valokuvan juhlaa. Satavuotiaan Suomen lisäksi juhlavuottaan viettää myös suomalainen valokuvaus. Ensimmäisestä otoksesta tulee kuluneeksi 175 vuotta.

Lauantaina juhlavuotta vietetään seminaarin ja iltajuhlan merkeissä. Puhumaan saapuvat muun muassa tämän hetken tunnetuimpana suomalaiskuvaajana pidetty Meeri Koutaniemi,  luontokuvaaja Heikki Willamo ja Aalto-yliopiston professori Merja Salo. Jyväskylässä pitkään vaikuttanut Esa Ylijääskö osallistuu juhlan toiseen paneelikeskusteluun.

Hämäläinen kertoo tapahtuman olevan avoin kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille, eikä suinkaan vain mikään valokuvaajien pienten piirien juhlat.

– Projektilla haluamme tuoda suomalaisen valokuvauksen tilan kaikkien tietoisuuteen. Luvassa on ainutlaatuinen valokuvan juhlapäivä. Olemme saaneet todella upeita puhujia paikalle, Hämäläinen iloitsee.

Pääsylippuja tapahtumaan voi ostaa Sata suomalaista valokuvaajaa -verkkosivuilta.

Äkkigallerian ikkunassa osoitteessa Kauppakatu 5 suomalaiskuvaajien valokuvat ovat nähtävillä itsenäisyyspäivään 6.12. saakka. 25 kuvan kuvasarjaa pääset selaamaan klikkaamalla jutun yläpuolella näkyvää kuvaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .