Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi

Ruotsalaisen Jonas Jonassonin romaani Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi on sekoitus Arto Paasilinnaa ja Forrest Gumpia.

Veijarihuumori on uponnut ruotsalaisiin. Kirja myi kuin häkä, ja se käännettiin 35 kielelle.

Mustasta huumorista ammentava romaani kertoo sata vuotta täyttävästä Allanista (Robert Gustafsson), joka pakenee vanhainkodin ikkunasta omia syntymäpäiväjuhliaan.

Siitä alkaa hurja seikkailu. Allan sotkeentuu moottoripyöräjengin huumebisneksiin, saa peräänsä poliisit ja tekee tuttavuutta niin erilaisten ihmisten kuin norsunkin kanssa.

Epätodellisen rauhallisuutensa ansiosta Allan kuitenkin selviää kiperistä tilanteista.

Välillä piipahdetaan Allanin menneisyydessä todistamassa, kuinka hän sattuman kaupalla sekaantuu toinen toistaan merkittävämpiin historian tapahtumiin.

Allan on näet tavannut Stalinin, Francon, presidentti Trumanin, Robert Oppenheimerin ja Einsteinin. Allanilla oli tärkeä osa atomipommin keksimisessä, ja onpa hän onnistunut vaikuttamaan kylmän sodan aikaiseen vakoilutoimintaankin.

Elokuvan on ohjannut ja Hans Ingemanssonin kanssa käsikirjoittanut Felix Herngren, joka tunnetaan loistavan Solsidanin eli Onnea onkimassa -sarjan käsikirjoittajana, ohjaajana ja näyttelijänä.

On kumma, että Herngrenin kaltainen lahjakkuus on jaksanut lähteä mukaan tällaiseen pöhköilyyn. Lavastuksen eteen on nähty paljon vaivaa ja käänteitä piisaa, mutta se olennaisin, eli huumori, perustuu vaivaannuttavaan toilailuun.

Allanin sekaantumiset maailmanhistorian vaiheisiin voisivat olla nokkelampiakin ja seurauksiltaan mielikuvituksellisempia.

Näin höpsösti tehtynä tarinassa on teennäisen Forrest Gump -imitaation makua.

Ohjaus: Felix Herngren. Käsikirjoitus: Felix Herngren, Hans Ingemansson.Pääosissa: Robert Gustafsson, Mia Skäringer. Tyylilaji: Seikkailukomedia. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.