Savonlinnan oopperajuhlat: Sallisen teoksen päähenkilönä Olavinlinna

Linnan historiasta kiinnostuneelle teos pitää tekstuurillaan mielenkiinnon yllä.

Savonlinnan oopperajuhlat

Linna vedessä

Kantaesitys Olavinlinnassa 8. 7. 2017

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kantaesityksenä oopperajuhlilla kuultiin Aulis Salliselta tilattu teos Linna vedessä. Teoksen teksti pohjautuu Lassi Nummen samannimiseen runokokoelmaan.

Sallinen itse nimittää teosta ”kronikaksi lausujalle, neljälle laulajalle, orkesterille ja Olavinlinnalle.”

Linnan historiasta kiinnostuneelle teos pitää tekstuurillaan mielenkiinnon yllä. Käydään läpi vallanvaihdoksia, kansakuntien välisiä jännitteitä ja linnan rakennusvaiheita. Teos sivuaa myös linnaan liittyvien henkilöiden tarinoita. Hieman vieras on suomalaisuuskäsitteen korostaminen teoksen loppupuolella – linnan aktiivikautena käsitettä ”suomalainen” ei nykytutkimuksen mukaan edes ollut olemassa.

Ville Matvejeff piti hyväsointisen kamariorkesterin näpeissään jäntevästi. Kapellimestarin selän takana olleet solistit hengittivät hyvin yhteen, omasivat yhteisen rytmikäsityksen. Ensemblen esiintyminen oli sulavaa ja yhteissointi toimivaa. Tommi Hakalan baritoni soi sävykkäänä, Tuija Knihtilän mezzo soi myös alarekisterissä vahvan lämpimänä. Tiina-Maija Koskelan ylärekisteri soi hetkittäin turhan terävänä, mutta kokonaisuus oli onnistunut ja se vähäinen lavatyöskentely, jota konserttiesityksessä solisteilla oli, oli vahvaa. Jussi Myllys on armoitetun hyvä ensemblelaulaja, lyyrinen tenori soi kauniisti.

Sallisen musiikki jatkaa samalla linjalla kuin ennenkin, teoksessa on pitkiä hyvin soivia linjoja ja vahvaa, karvalakkioopperoista tuttua luontoyhteyttä ja myyttistä tunnetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.