Seinää vasten - Jarkko Sipilä

JARKKO SIPILÄ Seinää vasten Gummerus 2008, 300 s.

Kahdeksas Jarkko Sipilän rikosromaani Seinää vasten vakiinnuttaa entistä tanakammin Sipilän aseman kotimaisen rikoskirjallisuuden kärkikaartissa.

Sipilän romaanien päähenkilö, Helsingin rikospoliisin murharyhmän komisario Takamäki on nyt enemmän taka-alalla ja keskittyy johtamaan tutkintaa Pasilan päämajasta. Pääosaan nousee kentällä nuohoava ataripoliisi Suhonen.

Sipilälle tyypillistä on sijoittaa romaani lähitulevaisuuteen. Kirjassa eletäänkin vuoden 2008 loppua. Tapahtumat ajoittuvat muutaman päivän sisälle.

Juoni rakentuu rikollisjengin sisäisen kähminnän ja välistävedon ympärille. Mutta kuka lopulta pettää ja kenet? Samalla tarinaan liittyy tavaroiden tuontiin ja tullaukseen kuuluvaa rikollisuutta.

Pikkurikollisen tappo käynnistää tutkimukset. Alamaailma levittää huhua, että tapettu on tullin "vasikka". Tarkoituksena on kätkeä murhan todellinen motiivi. Muitakin huhuja on liikkeellä sotkemassa todellisia tapahtumia. Kun tutkinnassa päästään vähän pidemmälle, Suhonen soluttautuu Suikkanen-nimisenä pikkukonnana alamaailmaan. Suhonen liikkuu työssään laillisen ja laittoman rajamailla.

Sipilä on perillä poliisin käyttämistä rikollisten paikantamisvälineistä ja tutkintamenetelmistä. Hän uhraakin tälle jopa turhan paljon tilaa. Tulee paikoin sellainen vaikutelma, että Sipilä nautiskelee osoittaessaan tietämystään. Toisaalta on aina mukavampi lukea rikosromaania, jossa tekniset yksityiskohdat ovat kohdallaan.

Väkivallan kuvaamisessa Sipilä on lukijaystävällinen: mäiskettä ja verenvuodatusta on lopulta vähän. Muuten tylyn tarinan tunnelmaa Sipilä keventää paikoin napakalla huumorilla. Poliisien työyhteisöön kuuluva kovanpuoleinen herjanheitto kuuluu kuvaan.

Sipilä ei isommin kuvaile kirjan päähenkilöitä, eikä heidän yksityiselämästään kerrota juuri mitään. Tämä on ilmeisesti tietoinen valinta. Lukijana kuitenkin kaipaisin hiukan enemmän henkilökuvausta.

Sipilä kuljettaa tarinaa kylmän tehokkaasti. Kerronta on jäntevää ja lauseet lyhyitä, eikä tyhjänpäiväistä jaarittelua ole. Seinää vasten on maittava rikosromaani.

ANTTI NISULA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.