Selvitys: Kirjastojen hyödyt ovat moninkertaiset kustannuksiin nähden

Vaikka suomalaiset lukijat ovat PISA-tutkimuksien mukaan maailman huippuja, on Suomessakin heikon lukutaidon takia syrjäytymisvaarassa olevia nuoria noin 7 000 ikäluokkaa kohti. Yhden koko työiän syrjäytyneenä olleen kansalaisen hinta kansantaloudelle on Allianssi ry:n arvion mukaan yli miljoona euroa.

Nämä tiedot kerrotaan Kirjastojen taloudelliset vaikutukset -selvityksessä, joka julkaistiin tänään Jyväskylän Paviljongissa valtakunnallisilla Kirjastopäivillä. Suomen kirjastoseuran julkaiseman selvityksen on teettänyt Oxford Research Finland ja kirjoittanut analyytikko Vesa Kokkonen.

Kokkonen esittelee selvityksessä mielenkiintoisen laskelman: jos lukutaitoa tukemalla voitaisiin estää esimerkiksi 1 000 nuoren syrjäytyminen, syntyisi siitä miljardin säästöt. Vuonna 2015 kirjastojen kokonaiskustannukset olivat 333 miljoonaa euroa.

Kirjastot edistävät ihmisten lukutaitoa, sillä mitä enemmän luetaan, sitä enemmän lukutaito kehittyy.

– Lukemisen määrään vaikuttaa puolestaan se, miten kirjoja on saatavilla. Ihmiset tarttuvat helpommin kirjoihin, jos ne ovat ilmaisia, kertoo Kokkonen.

Selvityksen muiden tuloksien lisäksi Kirjastopäivillä kuullaan myös muun muassa Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon puhe, jossa hän kertoo uudesta kirjastolaista.

Kirjastopäivät on Suomen suurin kirjastoalan valtakunnallinen tapahtuma.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .