Selviytyminen

Aasian tsunami vuonna 2004 oli valtava tragedia, jonka jättämät haavat elävät keskuudessamme vielä pitkään.

Espanjalaisen Juan Antonio Bayonan ensi-iltaelokuva Selviytyminen (The Impossible) lähestyy tätä katastrofia yhden perheen näkökulmasta. Sergio G. Sánchezin käsikirjoitus perustuu Maria Belonin kehittämään tarinaan.

On jouluaatto ja australialaisten Bennettien perhe, äiti Maria (Naomi Watts), isä Henry (Ewan McGregor) ja pojat Lucas (Tom Holland), Thomas (Samuel Joslin) ja Simon (Oaklee Pendergast), lähestyy lentokoneessa Thaimaan Phuketia. Perillä he asettuvat Khao Lakin alueella sijaitsevaan Orchid Beachin lomaparatiisiin, jossa kaikki näyttää ihanteellisen rauhalliselta ja idylliseltä.

Seuraavana päivänä kuuluvat kuitenkin varoituksen äänet jostain kaukaisuudesta, ja ennen kuin saarella olevat ihmiset ehtivät tehdä mitään, aallot iskevät ja vievät heidät mennessään.

Perheen jäsenet joutuvat hetkessä erilleen ja etsivät myöhemmin toisiaan maisemaa hallitsevan rojun seasta.

Äiti Maria on rohkea, mutta samalla myös haavoittuvainen. Elokuvan koskettavimmat hetket koetaan hänen ja perheen vanhimman pojan Lucasin eloonjäämistaistelun myötä.

Erityisesti Lucasia tulkitsevan Tom Hollandin suoritus on kerronnassa vahvasti esillä. Naomi Wattsin tulkinta on herkkyydessään erityisen mieleen jäävä.

Ewan McGregor välittää osuvasti Henryn kokeman epätoivon. Sivuosista nousee esiin espanjalaisen elokuvan keskeisen ohjaajan Carlos Sauran elokuvissa Korppi sylissä (1976) ja Elisa, elämäni (1977) mahtavasti esiintyneen Geraldine Chaplinin suoritus yhtenä tsunamin alle jääneistä.

Selviytyminen on tunteikas melodraama, jonka kerronta koostuu pääosin katastrofin lohduttomuuden sävyttämästä surusta ja tuskasta.

Moninaiset jännitteet ovat luonnollisesti mukana Bayonan ohjauksen keskittyessä ahdistavien tunnelmien ja ympäröivän atmosfäärin kuvaamiseen.

Tositapahtumiin pohjautuva tarina koskettaa ja riipaisee syvältä. Katsoja on kaiken aikaa keskellä tragiikan muodostumista. Tässä auttavat myös autenttisilla tapahtumapaikoilla tehdyt kuvaukset, jotka tuovat oman dokumentaarisen lisänsä kerronnan elementteihin.

Elokuvassa ollaan tilanteessa, jossa ihmisten kohtalo käy omalla tavallaan heidän ylitseen, sillä tsunamin puhkeamisen jälkeen ei ole enää paljoa tehtävissä.

Tilanteen lopullisuus tulee vaikuttavasti esiin Bayonan teoksessa, jonka kuvauksesta vastaa Oscar Faura. Originaalimusiikin on säveltänyt Fernando Velázguez.

Kiinnostavan kauhudraaman Orpokodin (2007) ohjauksesta muistettava Bayona hyödyntää espanjalaista kerrontaperinnettä, jossa nyanssien ja pienten yksityiskohtien avulla lähestytään henkilöhahmojen kokemia äärimmäisiä tilanteita.

Samalla Selviytyminen osoittaa elokuvakerronnan kyvyn heijastaa yksittäisten ihmisten kokemustasojen myötä avautuvaa laajempaa inhimillistä todellisuutta.

Ohjaus: Juan Antonio Bayona. Rooleissa: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland. Tyylilaji: draama. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.