Seminaarimäen Mieslaulajat – Picchu Macho

Uudella levyllään Seminaarimäen Mieslaulajat on ilmiselvästi pyrkinyt hakemaan ilmaisuunsa uutta ilmettä ja onnistunut täyden kympin arvoisesti. Nyt kuoro soi vahvempana, leveäsointisempana ja rohkeammilla sovitusratkaisuilla kuin ennen. Picchu Macho on levy, joka kestää kuuntelua – juuri näiden uusien ratkaisujen, musiikillisen monipuolisuutensa ja entistä väkevämpien sanoitusten myötä.

Picchu Machon sanoituksissa Semmarit ovat hieman aikuistuneet, eivätkä laulut enää ole niin selkeästi naisvaltaisen yleisön mielihyvää tavoittelevia kuin ehkä muutamilla aiemmilla levyillä. Useat tekstit kuvaavat miehen maailmaa eri elämäntilanteissa sangen onnistuneesti. Kuoronjohtaja Reima Viitala kuvaa tekstisisältöä ja tunnelmaa ”tummasävyisemmäksi”. Levyn onnistuneimpia raitoja on Kylmää hikeä, jossa Semmarit lähtee irti peruskompeistaan ja laulaa erittäin soinnikkaasti ja tunnelman tavoittaen – Tuomas Jauhiainen onnistuu tekstin tulkinnassa upeasti.

Naiskuorot Suomessa ovat nostaneet profiiliaan nimenomaan musiikillisen ilmaisun ja sanoitusten päivittämisen kautta. Tällä tiellä Semmarit voisi näyttää mieskuorojen puolella mainion esimerkin – jos kuoroilla vain löytyisi halua ja rohkeutta vähitellen ottaa se pieni askel 1900-luvun alkupuolelta nykypäivään.

Tällä levyllä Semmarit laulavat paljon aikaisempaa enemmän myös kuorona – vaikka solisteja käytetään, on kuoron funktio selkeämmin esillä. Äänitys ei ole liian voimakkaasti prosessoitu, ja joillakin aiemmilla levyillä vallalla ollut yhtyemäinen sointi on saanut väistyä monipuolisemman kuoroilmaisun tieltä. Ne tulee ja hakee sut pois on varsin toimivaa, aitoa ja vaikuttavaa mieskuorolaulua.

Lähes jokainen levyn raita tuo uuden yllätyksen: Moby Dick on merimieslaulu, jonka voi hyvinkin kuvitella uppoavan jopa perinteisten mieskuorojen ohjelmistoon. Vaaravyöhykkeellä vie kauas pohjoisiin erämaihin monisäikeisenä ja melodialtaan miellyttävän polveilevana. Kauniin tunnelmallinen Kevään merkit jatkaa hienosointisena, koskettavana kertomuksena.

Vaikka teksteistä löytyy uutta syvyyttä, eivät Semmarit ole unohtaneet myöskään puhdasta viihdyttämistä: Urban Must tarttuu hauskojen chat- ja digi-komppiensa myötä nykyajan järjettömään meininkiin käyden läpi twitterit ja facebookit.

Levy säilyy raidasta toiseen laadukkaana, kuorosoundi on tallentunut luontevana. Semmarit on onnistuneesti ryöstäytynyt läpi niiden aitojen, joita kuoro oli vuosien varrella ehkä itse huomaamattaan rakentanut ympärilleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.