Seminaarinmäen salainen puutarha – Villa Ranan pihapiiri heräsi tänä kesänä eloon

Jyväskylän Seminaarinmäki kätkee sisälleen kauniin aarteen, oikean salaisen puutarhan. Tänä kesänä entisen yliopistorakennuksen ja näillä näkymin tulevan kulttuuritalon Villa Ranan puutarha on myös herännyt eloon uudella tavalla.

Punatiilimuurin ja isojen puiden kätköissä järjestettiin muun muassa Jyväskylän Kesän aikaan elektroniseen musiikkiin keskittynyttä dj-ohjelmaa sekä keskiyön elokuvanäytös.

– Puutarha soveltuu todella hienosti ulkoilmatapahtumiin, ja oli mahtavaa päästä testaamaan sitä. Kun saamme käyttöömme myös Kulttuuritalon terassin ja sisätilat, meillä on mahdollisuuksia järjestää puutarhassa vaikka mitä, kuten konsertteja, teatteria ja tanssiesityksiä, kulttuuritalon tukiyhdistyksen puheenjohtaja ja Jyväskylän Kesän toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju sanoo.

Puutarha kuuluu edelleen yliopistolle, joten Kulttuuritalon väen tulee sopia sen käytöstä aina erikseen.

Jyväskyläläiselle Mikko Rantaselle (kuvassa) puutarhasta on muodostunut tärkeä paikka. Reilu viikko sitten hän vietti sillä ystäviensä kanssa pienimuotoisia 30-vuotissyntymäpäiviään.

– Olen asunut Jyväskylässä kymmenkunta vuotta, ja bongasin puutarhan aika pian muuttoni jälkeen. Silloin tämä oli lähes pelkkää pusikkoa, ja tätä kutsuttiin nimenomaan salaiseksi puutarhaksi, Rantanen kertoo.

Muutama vuosi sitten puutarha sai uuden ilmeen Maisemasuunnittelu Hemgårdin suunnitelmien mukaan. Vuodesta 2016 Jyväskylän yliopiston on tarjonnut opiskelijoille ja henkilökunnalle mahdollisuutta cityviljelyyn. Tällä hetkellä puutarhassa on kymmenkunta istutuslaatikkoa, joissa kasvaa muun muassa kurkkua ja tomaattia.

Rantanen on käynyt vuosien saatossa puutarhassa paitsi istumassa iltaa, myös meditoimassa. Satunnaisia koiranulkoiluttajia lukuun ottamatta siellä ei ole koskaan ketään muita.

– Uskon, että ihmiset eivät ole löytäneet paikkaa, koska heti herää kysymys, että kenen tämä on. Itse pidän juuri tällaisista salaisista paikoista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .