Sfäärien harmonia Kaupunginkirkossa 15.7.2014

Jyväskylän seurakunnan kesäkonserttisarja alkoi hauraalla ja meditatiivisella sekoituksella erittäin vanhaa ja erittäin modernia. Hildegard Bingeniläisen yhdeksänsataa vuotta sitten säveltämistä teoksista koottu konsertti esitettiin syntetisaattorin, surround-äänentoiston ja iPadin säestyksellä. Taustalla kuultiin planeettojen radoista syntetisoituja taajuuksia ja NASA:n avaruusluotaimen auringon pinnasta mittaamaa rutinaa.

Hildegard Bingeniläinen (n.1098–1179) on ensimmäisiä naissäveltäjiä, joilta on säilynyt säveltuotantoa meidän päiviimme. Hän oli myös mystikko, joka sai näkyjä Jumalalta ja korosti maailmankaikkeuden ykseyttä ja musiikkia suorana väylänä jumalaiseen viisauteen.

Aino Peltomaa suoriutui korukuvioiduista lauluista vakuuttavalla tarkkuudella, ja hänen äänessään oli varmuutta ja kuulautta, joka sopi erinomaisesti Bingeniläisen hartaaseen keskiaikaiseen musiikkiin. Vain korkeimmissa nuoteissa särähti välillä pieni epävarmuus tai pelko, aivan turhaan.

Jorma Kalevi Louhivuori soitti trumpetillaan vuoroin yksiäänisesti, vuoroin harmoniassa Peltomaan kanssa. Konsertin puolivälin sooloimprovisaatio oli raikastava lisä hartaaseen tunnelmaan sitä rikkomatta. Louhivuori äänitti soitostaan reaaliaikaisesti puhallinvallin, joka soi samaa ajatusta kuin yhdeksänsadan vuoden takaa kuultu Hildegard.

Konsertin surround-äänentoisto jäi puolitiehen, vaikka kuulija ei kovin kaukana salin keskeltä ollutkaan. Käsiohjelmassa kuvattiin Antti Peltomaan syntetisoimien äänten kulkevan planeettojen radoilla seitsemän sekunnin vastatessa yhtä vuotta, mutta mieltä kutkuttava aistimus jäi saamatta.

Universaalin ykseyden ajatus välittyi Sfäärien harmonian mystisestä musiikista käsiohjelmaa myöten. Matalan energian äänimaisema loi meditatiivisen ja raukean konserttielämyksen.

Hildegard Bingeniläisen musiikkia, improvisaatiota. Aino Peltomaa, laulu, Antti Peltomaa, syntetisaattorit ja buzuki, Jorma Kalevi Louhivuori, trumpetti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.