Shava: Langaton yhteys

Shava

Langaton yhteys

Suomen Bhangralevyt

Arvio: 2/5

Suomi tarvitsee Shavan kaltaisia väriläiskiä. Intiasta ja Pakistanista ammentavaa bhangra-musiikkia suomeksi laulava bändi ylsi Uuden Musiikin Kilpailussa kahdeksan parhaan joukkoon.

Bhangra ei yritä jäljitellä perinteisintä punjabi-kansojen kulttuuria. Musiikkityyli kehittyi 1980-luvulla Englannissa asuvien siirtolaisten jameissa. Nykyään bhangra on maailmanmusiikin kovinta poppia, johon sekoittuu vaivattomasti niin rock, hip hop kuin discomusiikki. Pääosassa ovat edelleen intialaiset soittimet ja rytmit.

Myös Shava haluaa yhdistellä urbaania maisemaa ja kansanperinnettä. Langaton yhteys -levy on tilkkutäkki, jossa kuullaan Värttinää, Itä-Helsingin räppiä, Aleksis Kiveä ja alkuperäistä punjabi-kulttuuria. Punainen lanka on selkeä, mutta ilotulituksesta on vaikea ottaa koppia. Tuotanto ja laulu ovat jääneet vaille viimeistä silausta.

Levyllä kuullaan perinteinen pakistanilaislaulu Hey Jamalo. Levyn kansilehdestä olisi ollut mielenkiintoista lukea, miksi juuri se kappale päätyi mukaan. Myös muutama muu lainakappale jää etäiseksi.

Langattoman yhteyden parhaimpia kappaleita ovat lastenlauluksikin kelpaava Hernesoppaa ja 1970-luvun Onkimiehen bluesia mukaileva Onkimiehen bhangra.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.