Sid Hille The zen connection

Säveltäjä Sid Hille johdattelee musiikkiinsa bassoklarinetin ja pianon abstraktilla vuoropuhelulla. Vähitellen mukaan tulevat levyn muut tärkeät elementit: jousikvartetti ja Teemu Viinikaisen sähkökitara.

Soitinnus merkkaa hyvin Sid Hillen paikkaa nykymusiikin kentällä, ja samaa todistaa yhtyeen nimestä löytyvä määre ”Contemporary/Jazz Collective”. Hille on suomalaisista nykysäveltäjistä ehkä selkeimmin ankkuroitunut third stream -musiikkiin, nykytaidemusiikin ja jazzin välimaastoon. Siitä puolivälistä on helppo tehdä retkiä syvemmälle kummallekin puolelle.

Hillen musiikki hengittää rauhallisesti, kuulijalla on aikaa ehtiä mukaan käänteisiin. Improvisaatio on silti olennaisen tärkeä elementti. Vaikka säveltäjän ääni on vahva, musiikki syttyy eloon nimenomaan elävän ensembletyön kautta.

Hieno todistus tästä on levyn ytimen muodostava kolmiosainen teos Music for jazz guitar and string quartet. Maija Linkolan ja Elina Viitasaaren viulujen, Lotta Poijärven alttoviulun ja Markus Hohdin sellon luomien herkkien väriharsojen ja herkullisten svengailujen päällä kelpaa Viinikaisen kitaran liihotella.