Siivooja - Christian Oster

CHRISTIAN OSTER Siivooja

Suom. Kristina Svensson. Atena 2009, 164 s. Ranskalaisen Christian Osterin Siivooja alkaa epäjärjestyksestä. Päähenkilö, viisikymppinen Jacques on eronnut vaimostaan. Yksin kodissaan murehtiva mies ei jaksa eikä osaa panna paikkoja kuntoon.

Koti heijastelee miehen elämäntilannetta. Hän päättää ryhdistäytyä ja palkkaa vieraan nuoren naisen siivoojakseen. Laura onkin vinha tapaus. Hän ei ole siivouksen ammattilainen. Tarmokas työskentely tuottaa ajan kanssa tulosta. Pikku hiljaa Laura jumittuu työnantajansa luo kokonaan. Heistä tulee ikään kuin rakastavaisia ja suhde muuttuu läheisen kaltaiseksi, joskin vain kuin kuvaannollisesti.

Ranskalaisessa kirjallisuudessa on pitkä perinne sivullisuuden tulkitsemisessa. Tähän linjaan miellän Siivoojan. Se on tragikoominen ulkopuolisuuden kuvaus, ei synkkä.

Vieraantuneisuuden keinona Oster käyttää minäkertoja-Jacquesin omien tunteidensa ja ihmisten kanssa vaihtamiensa ilmeiden, eleiden ja sanojen kommentointia. Tarinan alun vaisu tilanteiden kaksoisvalotus äityy melkoiseksi draamaksi meren rannalla. Osterin romaanista on tehty elokuva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.