Simo Hämäläinen - Toden näköisyyksiä

SIMO HÄMÄLÄINEN
Toden näköisyyksiä
Gummerus 2009, 204 s.
Simo Hämäläisen (s. 1947) kirjoissa kieli on täydellistä. Filosofian lisensiaatti on työskennellyt toimittajana ja suomen kielen lehtorina Joensuun yliopistossa.

Hämäläisen esikoisteos, salapoliisiromaani Kuuma peruna julkaistiin vuonna 1972. Kätkäläinen (1978) ja siitä tehty näytelmä toivat Hämäläisen suuren yleisön tietoisuuteen.

Myös lyhyiden tarinoiden kertojana Hämäläinen on verraton. Uusimmassa kertomuskokoelmassa Toden näköisyyksiä otsikot ovat saaneet typografisesti hauskat alaotsikot, jotka antavat tavallaan lukuohjeen. Kriittisyys epäoikeudenmukaisuutta ja ihmisten kyykytystä vastaan näkyy osoittelematta.

Lannistumaton on selviytymistarina. Tunnollinen Anja Tellervo siivoaa kunnantoimistoa ja tekee työnsä hyvin. Liian hyvin ja hitaasti, sanoo konsultti. Pannaan toisen talon siivous päälle. Anja Tellervo toteaa vain: "Huonomminnii voisi olla". Elämän taakkaa lisätään, mutta nainen ei valita. Vielä kuolinvuoteellaan ystävän sanoihin - huonomminkin voisi olla - hän vastaa: tottahan se on, saattaisin jäädä henkiin.

Kutkuttava tarina syntyy hämärästä rahasta. Varainhoitajan velvollisuus on päämiehen varallisuuden kartuttaminen, eikä silloin voi välttyä oman pussin lihomiselta. Rehellisyys on hyve kohtuuden rajoissa, mutta hölmöksi ei pidä ruveta, miettii kertomuksen sankari.

Surviaisten sukua ei nauramatta lue. Kunnanjohtaja saa vieraakseen mielistelevän kuntaan asukkaaksi pyrkijän. Jos perhe muuttaisi kuntaan, tulisi kerralla töitä palvelualalle. Liikkuvuusavustuksella tuodaan koko suku! Samaa naurettavaa linjaa jatketaan Meklarissa. Pikkukolarista lähtee liikkeelle viaton vakuutusjärjestely, jolla ei ole loppua. Maksun aika tulee yllättäen.

Vaikuttavin kertomus on Se aalla alkava. Taudin oikeaa nimeä vältetään sanomasta aivan kuten aikoinaan karhua sanottiin otsoksi ja mesikämmeneksi. Muistisairas itse elää tyytyväisenä ja saa aikaan arjen komiikkaa. Karannut saattaa todeta: Enhän minä ole eksyksissä, tässähän minä olen. Vaivalla saatu laitospaikka herättää sekä helpotuksen että syyllisyyden tunteen läheisissä.

Myös kiire saa huutia Hämäläisen kertomuksessa, samoin horoskoopit.

Selittämättä paras. Jokaisen on itse saatava löytää naurun paikkansa Hämäläisen älykkäästä huumorista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.