Sinikka Nopola - Eila, Rampe ja elämän tarkoitus

SINIKKA NOPOLA
Eila, Rampe ja elämän tarkoitus
WSOY 2009, 224 s.
Sinikka Nopolan Eila ja Rampe -trilogiaksi aiottu sarja saa lisää jatkoa huikealla draamaromaanilla Eila, Rampe ja elämän tarkoitus. Hyvä, että saa!

Eila ja Rampe ovat kesänviettopuuhissa. Rampesta on mukavaa hoitaa hellepäivänä rautakauppa-asioita. Ikävä kyllä, hän ei hoksaa, että merkkipäivä lähestyy. Hääpäivän unohtaminen kiihdyttää Eilan avioeron partaalle. Tilanne laukeaa Rampen suostumukseen harrastaa kotimaan matkailua ja käydä katsomassa Kari Vepsää.

Nopolan luomus, suhteellisen varttuneessa iässä oleva tamperelaispari on kuin ihmiskunta kahden hengen tiivistelmänä. Eila ja Rampe käsittelevät keskeiset kysymykset, avaruusoliot, äite maan kohtalon, aivastuksen taajuuden ja Madonnan vessanpöntön. Sen, mitä he eivät setvi, setvii heidän nelikymppinen tyttärensä. Likka käy läpi kärsimyksen, kärsäkkään ja navettageenin.

Kyseessä on kuitenkin ensisijaisesti toimintateos. Eila käy kaatumassa ihmeparantajan kokouksessa, Rampe ostaa teleskooppimagneetin ja likka tekee virhepäätelmän huoltomiehen suhteen.

Monin kohdin kirja tihentyy kipunoivaksi dialogiksi. Eila käy kierroksilla ja vaikka Rampe on rauhan mies, yllättävän paljon hän antaa vastusta ihan epähuomiossa. Pariskunnan mielenkäänteet kaartavat lähelle suurta skismaa ja viime hetkellä löytyy yhteinen linja, Eilan linja.

Toki tässä on vähän kaavamaisuutta, mutta Nopolan järkyttävän ihana sanavalintakekseliäisyys vie homman kotiin. Nopola tallentaa Tampereen murretta huumorikirjallisuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.