Siperian nuorisoteatteri – Syytän

Kun esityksen nimenä on Syytän, voi odottaa, että liikutaan syvissä vesissä – siellä missä kohdataan elämän haavoittavuus, odottamattomuus ja kipeimmät tunteet. Elämä ei ole hallittavissa, kuten ei toinen lajitoverikaan, vaan kamppailu onnen ja hyvän puolesta on aloitettava joka aamu uudestaan.

Kun esityksen kirjoittajiksi ilmoitetaan teinit (jotka myös kuuluvat esittäjäjoukkoon), voi odottaa, että esitys heijastelee ääritunteita, väkevää joko-tai-asettelua, ehdottomuutta, oikeudenmukaisuuden vaatimusta. Näistä lähtökohdista toteutettuna käsikirjoitus yleensä palvelee enemmän esittäjiä itseään kuin katsojia.

Elämää voikin mainiosti tunnustella teatterin keinoin. Teatteri tarjoaa esittäjille oivan maaperän kokea empatiaa, ilmaista tunteita ja tunnustella olosuhteita, jotka kuuluvat roolihenkilölle – aivan toisenlaista elämää elävälle.

Parhaimmillaan teatteri tukee henkistä ja sosiaalista kasvua paremmin kuin mikään muu taiteen laji. Näitä ansioita on nähtävissä Siperian nuorisoteatterin puolituntisessa esityksessäkin.

Ohjaaja Tuomas Tirkkonen on saanut esittäjät uskomaan esitykseen. Täydellä ”kybällä” porukka on hengessä ja esittämisen lumossa, joskin ohjaus patsasteluttaa esittäjiä aika lailla. Toisaalta esiintymisvarmuuden ja osittain -rohkeudenkin vielä puuttuessa ensemblekohtaukset luovat näyttämöllä turvallisuutta, mikä on aloittelevalle esiintyjälle todella tärkeää.

Meidän varttuneiden ihmisten on tarpeen kuunnella nuoriemme sydänääniä, huomata mitkä asiat puhuttelevat heitä, mitkä pelottavat, mitkä elämänkohtalot toteutuessaan voisivat nuorten mielestä johtaa vanhempien hylkäämiseen. Tämä esitys tarjoaa lukuisia aiheita, joista on tarpeen keskustella nuorten kanssa, jotta jakamalla elämänkokemustaan aikuinen voi puhaltaa ilmaa lentämään opettelevien siipien alle.

Syytän ei ole päällekäyvä esitys, se ei ole niin raju kuin näytelmän nimi enteilee. Totuus on sen ehdoton teema, vakaumus siitä että elämä on tarkoitettu elettäväksi, ja että parhaimmat kokemukset siitä saa elämällä yhdessä muiden joukossa – siihen on annettava tilaisuus jokaiselle, mutta jokaisen on myös omin käsin elämään tartuttava, muuten se ei mitään anna.

Käsikirjoitus: nuorten tiimi. Ohjaus Tuomas Tirkkonen. Musiikki Simo Singh. Rooleissa: Ida Ohtonen, Elli Tervanen, Sina Rosti, Milka Koskinen, Kiia Hytönen, Emmi Lyyra, Erika Sykiäinen, Maria Väliahde, Julie Heikkilä, Jenna Talvitie, Viivi Järvinen, Aku Korhonen, Petra Tiitinen, Jenny Keskiherva, Venla Vaattovaara.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.