Sisällissota näkyy heti teattereissa – Tammisunnuntai-dokumentti kuvittaa dramaattiset alkutahdit

Dokumenttielokuva Tammisunnuntai 1918 kuvaa sodan alkuphetkiä, kun suojeluskunnat valtasivat viisi venäläisvaruskuntaa neljässä päivässä.

Sadan vuoden takaista sisällissotaa muistellaan heti alkuvuodesta valkokankaalla ja teattereissa ympäri maan. Näytelmien teemoja ovat esimerkiksi vihollisleireihin ajautuvat ystävykset, punaisen Tampereen ja Helsingin nousu sekä kukistuminen ja naiskaartilaisten kohtalot.

Elokuvateattereissa nähtävä dokumenttielokuva Tammisunnuntai 1918 puolestaan kuvaa sodan alkupäiviä Etelä-Pohjanmaalla ja Vaasassa, kun suojeluskunnat valtasivat Mannerheimin käskystä viisi venäläisvaruskuntaa neljässä päivässä.

Filmi keskittyy erityisesti Ylistaron tapahtumiin, jotka alkoivat sunnuntaina 27. tammikuuta. Siellä suojeluskunnat ja Vöyrin sotakoulu riisuivat aseista 400 venäläistä.

Pituudeltaan 50 minuutin dokumentin ohjaaja on Ilkka Vanne, tuottaja Marko Röhr ja käsikirjoittaja Antti Tuuri. Vanteen mukaan tarina kannatti kertoa, koska venäläisten aseistariisuntaa ei enää juuri muistella muualla kuin Pohjanmaalla.

– Tapahtumat olivat paikallisia, mutta niillä oli suuri strateginen merkitys sodan lopputuloksen kannalta.

Sodan alkutahdeista kerrotaan filmissä valkoisten näkökulmasta.

– Pyrkimyksenä on kuitenkin objektiivisuus, eli asiat kerrotaan kuten ne tapahtuivat. Vastakkain eivät myöskään ole suomalaiset keskenään, vaan suomalaiset ja venäläiset.

Dramatisoituja kohtauksia kuvattiin Ylistarossa viime talvena. Eräässä niistä kuvataan, kuinka aseman lähellä suistettiin erehdyksessä postijuna kiskoilta venäläisjunan sijaan. Filmi tulee valtakunnan levitykseen 26. tammikuuta alkaen.

Veriruusuista kaksi versiota

Teattereissa ensi-iltansa saa tammikuun lopulla ja helmikuussa useampi näytelmä sisällissodasta, ja osa jatkaa viime syksyltä. Esimerkiksi Rovaniemen Teatterin Veljet keskenään kuvaa vihollisleireihin ajautuvia ystävyksiä. Kajaanin kaupunginteatterin Punainen maa, valkea meri on kajaanilaisnaisen selviytymistarina.

Anneli Kannon kirja Veriruusut (2008) on kahden näytelmän lähteenä. Tampereen Työväen Teatterin musikaalin on kirjoittanut ja ohjannut Sirkku Peltola. KOM-teatterin sovituksen Veriruusuista ohjaa Lauri Maijala.

Anneli Kanto on ollut kirjoittamassa myös teatteri Avointen Ovien näytelmää Erottaja 1917–1918. Se kertoo punaisen Helsingin vaiheista.

Tampereen Oopperan suurtuotanto Veljeni vartija kertoo valkoisiin ja punaisiin liittyvistä sisaruksista. Tampereen Teatterin ensi-iltana on näytelmä 1918 Teatteri taistelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.