Sisko Mikkilän näyttely on matka maisemaan ja menneisyyteen

Maisema-akvarellit lähtevät Enontekiöstä ja päätyvät Suomenlahdelle sekä Itämerelle.

Keuruulainen taiteilija ja eläkkeelle jäänyt opettaja Sisko Mikkilä kutsuu retrospektiivisessä näyttelyssään kolmelle matkalle Suomeen. Öljyväreillä kuvataiteen aloittanut artisti on tuonut 110 vuotta täyttävään Haapamäen vanhaan oppikouluun maalausten lisäksi veistoksia, installaatioita ja tilateoksia 35 vuoden ajalta.

Akvarelli on Mikkilän tuotannossa keskeinen, ja niissä hän herkällä värillä tallentaa tuokiot. Teoksissa on lämmintä huumoria, kantaaottavuutta sekä viitteitä runoilijoihin ja Kalevalaan. Sanataide on selvästi artistille elämän mittainen seuralainen.

Maisema-akvarellit lähtevät Enontekiöstä, etenevät Pohjanmaan sekä Itä-Suomen kautta, ja päätyvät Suomenlahdelle sekä Itämerelle. Vuodenajat ovat kauniisti esillä. Kaikkiaan kuvateosten sisällöissä näkyy Einari Vuorelan ja Eino Leinon luontolyriikkaa sekä suojelutarpeet.

Talvisotaan liittyvään akvarellisarjaan ovat innoittaneet Helvi Hämäläisen runot. Näissä teoksissa värit ovat jäätävät. Kunniaa saavat tuntematon sotilas, suomenhevonen sekä kaikki pimennysverhon varjossa lapsuutta kokeneet.

Tarjolla on aikamatka maaseudun muutokseen. Mikkilä paljastaa viehättävän naivistisessa Vetelin Heikkilän kyläkuvassa omat juurensa opettajapariskunnan lapsena maalaiskylässä. Työ tuo mieleen Astrid Lindgrenin Melukylän, mutta teos tiivistää ihmisensä kadottaneen idyllin. Tällä matkalla maaseutu koneistuu, naiset häviävät tuvasta kaupunkiin, ja pientilat katoavat tehotuotannon tieltä.

Mikkilän töitä aiemmin nähneet törmäävät muutamaan tuttuun veistokseen, jotka ovat nyt saaneet uuden roolin. Aaro Hellaakosken hauki ei enää laula kuusessa, ja kylpevä Helga-neiti on osa maatalon tyttären tarinaa. Eläkeläishevonen unelmoi hevospoolosta jatkossa taiteilijan omalla kuistilla.

Suomi100 Tyynessä ja tuulessa –näyttely on esillä Haapamäellä Riihontie 1:ssä heinäkuun loppuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.