Slummien miljonääri

SLUMMIEN MILJONÄÄRI

(SLUMDOG MILLIONAIRE)

Ohjaaja Danny Boyle ( Trainspotting, 28 päivää myöhemmin) ei varmaankaan yllättynyt Slummien miljonäärin Oscar-palkinnoista. Kurjuudesta ylös ponnistavan nuorukaisen tarina on selvää Oscar-ainesta. Jos sisäisen kyynikkonsa saa pidettyä kurissa, on luvassa sydäntä lämmittävä kokemus.

Intian slummien surkeus esitetään tavalla, josta ei tule paha mieli. Boyle kirmailee Mumbain viheliäisillä kujilla letkeän popin tahdissa. Katsoja tietää heti, tuleeko hyvä vai paha voittamaan.

On tietysti hyvä, että suurelle yleisölle tarjotaan muistakin kuin hyväosaisista kertovia tarinoita. Slummien miljonääri tutustuttaa nykypäivän eriarvoistuneeseen Intiaan.

Jamal Malikilla on huonoimmat mahdolliset lähtökohdat, mutta rohkeudella ja päättäväisyydellä hän etenee elämässä. Kaatopaikalta voi nousta oman elämänsä sankariksi jos on tarpeeksi sinnikäs, viestii tarina.

Elokuvan alussa Jamal ( Dev Patel) raahataan Haluatko miljonääriksi -televisiokilpailun suorasta lähetyksestä poliisikuulusteluun. Häntä syytetään huijariksi. Miten kouluja käymätön slummien orpo muka tiesi vastaukset kaikkiin kysymyksiin?

Vastaukset löytyvät Jamalin elämäntarinasta, jota hän käy kertomaan poliisille ( Irrfan Khan). Ennen seuraavaa päivää ja kilpailun ratkeamista katsoja saa tietää myös miksi Jamal päätyi ohjelmaan.

Boyle kuljettaa tarinaa Trainspottingista tutulla hengästyttävällä ja visuaalisesti kylläisellä tyylillään. Jamalin, hänen veljensä Salimin ja heidän mukaansa liittyvän Latika-tytön elämä vilistää silmien edestä kuin riksa Mumbain kaduilla. Miljoonakaupungin hektisyys välittyy kouriintuntuvasti.

Kolmikko juoksee aina pakoon jotakin: poliisia, hindukiihkoilijoita ja huijareiksi osoittautuvia auttajia. Elanto haalitaan kaatopaikoilta ja pikkurikoksilla. Veljesten välit katkeavat järjestäytyneen rikollisuuden viedessä toisen. Jamal kadottaa myös Latikan, mutta tekee kaikkensa löytääkseen rakastamansa tytön.

Tässä kyydissä ei aika käy pitkäksi. Pieni kyynikko sisälläni jaksoi kuitenkin marista laskelmoivuudesta. Eikö juuri tällainen romanttinen satu ole omiaan tyynnyttämään hyväosaisten huonoa omaatuntoa?

Uskottavuusongelmia

Todelliset ongelmat eivät ole tekijöitä kiinnostaneet. Boylen hurja energia ei estä huomaamasta monia uskottavuusongelmia, kuten huonosti perusteltua ja lapsellisesti toteutettua kuulustelua ja lasten yllättävää muuttumista englanninkielisiksi.

Toisaalta satukin voi kertoa siitä, mikä elämässä on tärkeää. Satua on turha kritisoida realismin puutteesta, mutta toisinaan oli hieman vaikea pitää yllä uskoa tähän fiktioon. On hämmästyttävää, miten tasapainoinen ja moraalinen nuori Jamalista kasvaa.

Kyseessä on melodraama, joten vielä enemmän häiritsi toteutuksen ulkokohtaisuus. Henkilöt jäävät etäisiksi ja Dev Patel on nykyhetken Jamalina ilmeetön. Tyylillisesti Slummien miljonääri on kuitenkin huikea, hieman City of Godia muistuttava trippi toisenlaiseen todellisuuteen.

Ohjaus: Danny Boyle. Käsikirjoitus: Simon Beaufoy. Rooleissa: Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal, Anil Kapoor ja Irrfan Khan. Tyylilaji: draama (K15).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.