Sofi Oksasen Puhdistus oopperalavalle perjantaina

Sofi Oksasen Puhdistus on ollut kansainvälinen menestys niin näytelmänä kuin romaaninakin. Perjantaina nähdään, kuinka Aliiden tarina kääntyy oopperan kielelle kantaesityksessä Suomen kansallisoopperassa. Ensi-iltaan on tulossa lukuisia ulkomaalaisia toimittajia.

Teoksen säveltäjä ja libretisti on Oksasen virolaissyntyinen ystävä Jüri Reinvere. Itsekin neuvostoajan kokenut Reinvere suhtautuu oopperaa koskeviin suuriin odotuksiin tyynesti.

- Olen käynyt läpi yhden yhteiskunnan romahduksen ja selvinnyt kuulusteluista. Minun ei ole vaikeata kohdata pelkoja ja puhua niistä, säveltäjä tuumii kantaesityksen alla.

Oopperaa varten Reinvere joutui purkamaan Puhdistuksen sanojensa mukaan alkuaineosasiin. Vaikka tarina on tehty alun perin näyttämölle, ei sitä voinut siirtää sellaisenaan oopperaksi. Kaikki päähenkilöt ovat toki mukana.

- Sävelkieli on painostavaa, päällekäypääkin toisinaan, vahingoniloista ja tungettelevaa, sillä Puhdistuksesta ei saa komediaa.

- Meitä kaikkia Neuvostoliitossa eläneitä ympäröi painostava voima, joka oli tuolla jossakin ja jota oli hyvin vaikea kuvailla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Levyarvio: Robbie Williams teki yhden tämän joulun parhaista levyistä Bing Crosbyn hengessä

JKMM Arkkitehdit on voittanut Kansallismuseon lisärakennuksen suunnittelukilpailun

Keikka-arvio: Oksentelevista korppikotkista kertova trio voitti yleisön puolelleen – The Aristocrats kävi Tanssisali Lutakossa Jyväskylässä

Teatteriarvio: Toksinen kapitalismi myrkyttää koko perheen Kansallisteatterin amerikkalaisessa klassikkonäytelmässä – Aku Hirviniemi vaihteeksi vakavan draaman parissa

Konserttiarvio: 120-vuotista taivaltaan juhliva Mieskuoro Sirkat teki vaikutuksen loppuunmyytyyn yleisöön

Popkantelisti, laulaja Ida Elina esiintyy Sepän Kipinässä – Poppi soi kanteleella myös Linnan jatkoilla

Tikkakoskelaisen Mara Vighin elokuvaidea katastrofien jälkeisestä maailmasta sai yllättävää vastakaikua – koekuvauksia The House of God -elokuvaa varten tehtiin ohjaajan kotikonnuilla

Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto Pontus Purokurulle, Juhani Karilalle ja Reetta Pekkaselle

S. Wuorion maalaamon arvokas arkisto Museovirastolle

Suomen käsityön museon näyttely teki Jyväskylässä kävijäennätyksen – yli 22 000 katsojaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.